Cantica Sacra blijft heel knap grenzen verleggen

Steenwijk - Het gemengd koor Cantica Sacra uit Steenwijk verrast iedere keer opnieuw met het uitvoeren van een programma van nieuwe boeiende hedendaagse koormuziek.

Locatie: Grote of St. Clemenskerk, Steenwijk
Aantal bezoekers: 320
Waardering: ****

Het kerstconcert van dit jaar bevatte ook weer een aantal juweeltjes of, in de termen van Bob Chilcott’s song Twelve days of Christmas, muzikale cadeautjes. Dirigente Claartje van Dokkum had een gevarieerd en evenwichtig programma samengesteld. Een lofzang op en een bede voor de onmetelijke winterse natuur en een hoopvolle kerstboodschap.

De jonge Noorse componist Ola Gjeilo (1978) was met vijf liederen uit zijn nieuwe cyclus Winter Songs prominent aanwezig. Het koorwerk van Gjeilo in de spannende combinatie met piano en strijkkwartet is puur en van grote schoonheid. Gjeilo die ook filmcomponist is en een voortreffelijk pianist, maakt beeldende muziek die toegankelijk is en toch heel eigentijds.

Alle koorpartijen, het strijkkwartet en de piano hebben in zijn liederen een eigen rol, maar het resultaat is een integraal muzikaal verhaal. Het lied The Rose op een gedicht van Christina Rosetti won mijn hart. Een prachtige compositie waarin de schoonheid van de roos in de vergelijking met Maria, de moeder van Jezus wordt bezongen. Naast de knappe vertolking van het koor viel de prachtige pianopartij met minimalistische herhalingen op. Deze spannende combinatie gold ook voor de andere songs van Gjeilo, zoals het Ecce novum, waarin strijkers en piano naast de ondersteunende begeleiding ook een eigen rol hielden. Een wereld die als een bloem opengaat en langzaam wegebt. Gjeilo is een muzikale verhalenverteller. En deze verhalen werden op indrukwekkende wijze verteld door koor en muzikanten.

Winterlandschap

Naast de liederen van Gjeilo werden prachtige koorcomposities vertolkt van de jonge componist Daniel Elder met onder andere het pointilistische twinkle, twinkle litle star en van ‘oudgedienden’ als Morten Lauridsen, John Rutter, Bob Chilcott en Eric Whitacre. Het koorprogramma werd afgewisseld met instrumentale intermezzo’s. De zacht wiegende verstilde harmonieën van Summa for strings van de Estlandse componist Arvo Pärt paste perfect in het programma. Het riep de sfeer van een stil winterlandschap op met een voorbede voor de wereld. Het werd mooi vertolkt door een strijkkwartet bestaande uit de violisten Inge Muntendam en Rhodes Selhorst, altviolistt Kees Dekkers en cellist Arjan van der Boom. Pianist Jan de Roos, vaste begeleider van het koor, speelde de Prelude in D van Rachmaninov en samen met violiste Inge Muntendam voerde hij de Romance en Pastorale van Vaughan Williams uit. Hoewel mooi gespeeld ging deze intieme muziek een beetje verloren in de grote ruimte van de kerk.

Voor de pauze vond ik de vertolking van Whitacre’s Glow erg mooi: de zonopkomst in het winters landschap. De bijzondere combinatie met strijkers en piano gaf bijkans een transcendent beleven. Na de pauze was het meest opvallende werk het arrangement op een oud Engels kerstlied ‘The twelve days of Christmas’ van Bob Chilcott. Het lied bestaat uit twaalf verschillende muzikale cadeautjes in verschillende stijlen en met sterk wisselde tempi. Er is onder andere een rock gospel, een barber song, hard funk, maar ook het Stille Nacht en met elke keer de herhaling van het kerstlied. Met dit tien minuten durende koorwerk toonde het koor haar technische kwaliteiten. Een staaltje hogeschool koorzang van Cantica Sacra. Het was genieten. Het concert werd daarna afgesloten met The Ground van Ola Gjeilo, het laatste deel uit de in 2008 gecomponeerde Sunrise Mass. De verkondiging van de hoopvolle kerstboodschap.

Ik kreeg associaties met een indrukwekkende noorderlicht verschijning die ik ooit in en koude winternacht in Noorwegen zag. Een ware apotheose van een geslaagd kerstconcert met een diepere boodschap. Het was opnieuw een knappe prestatie van koor en musici onder de bezielende leiding van dirigente Claartje van Dokkum . Ze leidde het geheel dynamisch, expressief, resoluut en luchtig tegelijk. Het enthousiaste publiek kreeg als toegift muzikale kerstbonbons met jingle bells.

Adeneilander