Er zit nóg meer vaart in muzikale show van Jeans

Steenwijk - Na Magic en A Brand New Day komt Jeans nu met het swingende muziek- en dansprogramma Blame it on the boogie. Nieuwe jonge talenten die over prettige zangstemmen beschikken, brengen nog meer vaart in het programma dan in het recente verleden.

Locatie: Rabotheater De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 400
Waardering: ***

Ze dansen er lustig op los in speelse choreografieën. Zelfs met een 28e editie slaat de verveling van de langst lopende theaterformule nog lang niet toe. Muziek en dans worden, zoals bekend van Jeans, versterkt met een moderne en afwisselende kostumering onder leiding van Sandra Smit en een fraaie belichting naar een ontwerp van Martijn Satter.

De live muziek is een kwaliteitsgarantie voor een twee uur durende muzikale reis door de afgelopen decennia. Het repertoire is gevarieerd en enerverend. Een van de hoogtepunten is een act van Kensington met 'Streets' in prachtige kleding. Al vrij snel na het begin komt het Steenwijker publiek los en staan de bezoekers rijen dik te dansen. Daarbij blijft het met uitzondering van de klassieker Dancing in the streets, waarbij het bloed wordt opgestuwd. Er gebeurt zoveel. Ingetogen klinken twee nummers van Bløf, waaronder 'Omarm' door Xander Venema. Vocaal prima gebracht met een stuwende muzikale begeleiding van de Jeans-band met Harmen Leurink, Hans Voerman, Remco van der Sluis en muzikaal leider Wil Nuruwe op drums, bas, gitaren en toetsen. Regisseur en choreograaf Ivo Chundro zet dankzij het talent van Rowan Smit, Xander Venema, Robbert Zwols, Max van Waard, Myrthe Bijlsma, Kirsten Fennis, Sarah van der Meer en Velorisa Yorks een snel en sprankelend programma neer.

De ster van de avond is Velorisa Yorks. Ze begon haar carrière in de musicals Hairspray en Daddy Cool. Hierna streefde ze naar een solocarrière en deed mee aan The Voice Of Holland in 2012. Ze behaalde drie jaar later de finale in het programma Bloed Zweet en Tranen. Vanaf september toert ze met de cast van Jeans het hele land door.

Jeans brengt een eerbetoon aan Prince met 'Kiss'. De muziektrein davert in hoog tempo door. De opening is een klassieker, 'Music' van John Miles, om door te stomen met een medley met 'This is me' uit de musical The Greatest showman en 'Signed, sealed, delivered, I'm yours' van Stevie Wonder.

Uiteraard is Freddy Mercury en Queen van de partij. Hoe kan het ook anders met een nummer 1 notering in de top 2000. Het mysterieus met lichteffecten ondersteunde 'We will rock you' werkt een beetje vervreemdend. 'Black Velvet' (Alannah Myles) in een vertolking van de rockende Sarah van der Meer blijft je bij.

Kleurrijk, virtuoos en een van de hoogtepunten is het Spaanse intermezzo met 'Despacito' en 'Echame La Culpa'. Het ensemble van Jeans is hier op zijn best, voortgedreven door de muzikale alleskunners achter hen. Vrolijk en ontwapenend is de kerstmedley met de gebruikelijke wensen. 'I believe I can fly' is de opmaat voor een bruisende finale.

De eerste keer zagen we een eeuw geleden Jeans met onder anderen Lenette van Dongen, nu een topster in cabaretland. Vele grote talenten verlieten de kweekschool van Jeans. De gulzige Nederlandse musicalwereld kan opnieuw putten uit een aantal prima talenten.

Ton Henzen