Ondertoon
Door Ton Henzen

De week

In totaal 3500 abonnees van kranten van Boom, waaronder de Meppeler Courant, genieten deze dagen van het Chinees Nationaal Circus. De eerste avond was donderdag. De uitvoering is één grote demonstratie van lichaamsbeheersing. En wat een gratie.

Alle bewegingen zijn onder controle en ademen eeuwenlange cultuur. Voor wie voor het eerst kennismaakt met deze groep weet zich getuige van een ware culturele revolutie.
De kinderen die als veertjes door de lucht zweven, zijn ontroerend én ontwapenend. Aan het begin kijkt een van de vertederende meisjes na een geslaagde zweefvlucht eigenwijs het publiek in alsof ze wil zeggen: hadden jullie soms getwijfeld dat ik dit niet zou kunnen. Dieren komen in het Chinees Nationaal Circus niet voor. Althans geen echte dieren. De vier grote, vriendelijk ogende honden bespelen met hun ogen het publiek. Ze worden bemand door twee artiesten die in de kleurrijke huid van de honden zijn gekropen. Een pracht nummer.
In hoog tempo wisselen de acts elkaar af. Het programma wordt ondersteund door een indrukwekkende lichtshow. Er zijn prachtige kostuums te zien en de muziek die de rijke Chinese tradities verklankt, is toch heel toegankelijk en meeslepend. Soms zijn zelfs jazzy invloeden en country-nuances in de exotische muziek te herkennen. De muziek is als het ware de lijst om het levende schilderij vol beweging, artisticiteit, acrobatiek en onnavolgbare choreografie. Zowel op het toneel als in de lucht. Verstild luchtdansen, zo zou je de gracieuze acrobatie, de lichaamskunst met een hoge graad van perfectie, kunnen noemen. Een handzaam pakketje mens, balancerend op één arm. Het is onvoorstelbaar.
Het resultaat van jarenlange voorbereiding en training is een artistiek programma, een reis door het traditionele keizerrijk China. De artiesten stralen met hun authentieke circusacts uit het Verre Oosten een eenheid van lichaam en geest uit. Dat is toch wat anders dan de kamelen van Circus Renz. Ik ben eindelijk overtuigd. Ja, beste actiegroepen: een goed circus kan zonder het meezeulen van dieren die in te kleine hokken worden gepropt. Het Chinees Nationaal Circus bewijst dat het kan.
De IJsselhallen doen goede zaken. Voor een parkeerkaartje vragen ze in Zwolle zeven euro. Afgesproken was 5,50 euro in rekening te brengen. Werk aan de winkel voor collega Edwin.

Vanavond met de collega`s naar Jeans. Weer heel wat anders dan de lenige circusartiesten. Ik spreek ongetwijfeld Henk Beuker. Met Henk de datum van zaterdag 15 september gereserveerd voor de tweede editie van BM`ers op de Planken ten bate van een goed doel. Bekende Meppelers treden belangeloos op en komen met een act die past bij het thema van de avond. De eerste keer was de rode draad de jaarlijkse feestavond van Huize Avondrood. Dit oudste Meppeler bejaardenoord was gehuisvest in het voormalige schoolgebouw van Stad en Esch aan het Zuideinde. Wieger Schieving treedt uiteraard weer als conciërge op. Nico Sieffers heeft de datum vastgezet voor een concert van zijn Drents Jeugd Orkest. Na het programma in de grote zaal van Ogterop verandert de foyer in een poptempel met optredens van onder andere The Girls en I kissed Charles. Ook DJ Bertus Roodhof is van de partij. De inschrijving voor deelname is vanaf heden geopend.

Het was een bijzondere week. Woensdag aan het eind van de middag naar de crematie van Johan Neyssen. Oud-wielrenner en- ploegleider Cees Priem sprak warme woorden over zijn boezemvriend en groot wielerliefhebber Johán. Met de klemtoon op de laatste lettergreep. Dat klinkt zo heerlijk Zeeuws. Oudste zoon Ron sprak mooie woorden over zijn vader. Hij richtte zich ook tot zijn moeder. `Wij weten dat papa vorige week op zijn parcours een berg tegenkwam die zelfs met het kleinste verzet niet te beklimmen was. Hij is voor het eerst in zijn leven van het parcours afgeweken. Hij heeft de eerste afslag genomen en is met een laatste formidabele eindsprint naar zijn eigen persoonlijke finish gesneld.`
Namens zijn vader zei Ron: `herinner je mij, zoals je weet dat ik dat zou willen. Wees niet verdrietig. Ik heb de finish gehaald en wordt nu gesoigneerd.`
Ik denk dat Johan Neyssen het komend weekeinde vaker in mijn gedachten rondzweeft dan het Chinese Circus.