Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Cabaret

Allereerst wil ik een ieder alvast fijne kerstdagen toewensen.

Na de kerstviering maakt menig inwoner van Steenwijk zich weer op voor een bezoek aan wat voor velen één van de jaarlijkse hoogtepunten is op cultureel gebied: namelijk bijwonen van één van de voorstellingen van het cabaret ‘Terug naar Steenwijk’ in theater De Meenthe.

Het bonte gezelschap zal de wondere wereld waarin Steenwijk het afgelopen jaar weer verkeerde op de hak nemen, en prominente Steenwijkers zullen weer op hilarische wijze door de mangel gehaald worden. Het cabaret staat als een huis. Als ik er nu een paar mensen uit zou lichten zou ik de rest van dit genootschap tekort doen, want het is de verdienste van de hele organisatie om zoiets te doen slagen.

Opmerkelijk en ludiek

Het cabaret oogt elk jaar professioneler en dat is bewonderenswaardig. Het zegt veel over het niveau van dit cabaretgezelschap. Op toneel moet het gebeuren en daar staan al jaren de vertrouwde gezichten. Jannes Mulder is bij tijd en wijle weergaloos. Han Evers, een theaterdirecteur die in zijn eigen theater optreedt: het is opmerkelijk en ludiek. Het muzikale trio onder leiding van Harold Kooij is adrem en gedegen, de drie zangeressen Helga, Jannie en Bea zijn multifunctioneel. De laatste toont aan wel heel veelzijdig te zijn en op de bühne komt ze heel innemend over. Ik heb Bea bij een ontmoeting eens opgebiecht - weliswaar in een lichtelijk aangeschoten toestand, maar daarom niet minder gemeend - dat als zij op toneel staat, ik altijd een beetje verliefd op haar word... Waarvan akte...

Stralende plaatselijke sterren

Bob de Boer die met zijn candlelight stem een hele zaal muisstil krijgt. Ach, het zijn maar enkele voorbeelden van stralende plaatselijke sterren die voor het voetlicht staan, en die samen met een ieder die voor en achter de coulissen werkt, het cabaret ‘Terug naar Steenwijk’ jaarlijks tot een doorslaand succes maken.

Tenslotte wil ik George Huisman, de schrijver van het lied ‘Steenwijk mijn stad’, dat geschreven is op de melodie van Guus Meeuwis’ hit Brabant, een compliment geven voor de meer dan prachtige woorden die uit zijn brein ontsproten zijn. Hij heeft zijn liefde voor Steenwijk zo mooi in de volgende tekst verpakt:

 

Maar ik ben nergens zo graag

als in Steenwijk mijn stad.

Ik hoef niet over grenzen

ik heb het daar gauw gehad

Laat mij hier maar dwalen

heel rustig heel loom

Ben gelukkig in Steenwijk

stad van mijn droom...

 

Het is een tekst waarvan ik denk dat als de dag des oordeels komt en ik geroepen word door het opperwezen... dan is dit lied voor mij zeer zeker uitvaartdienstwaardig. Chapeau George!