Buurten in Noordwolde willen een AED

Noordwolde - Op de Geldering en omliggende straten in Noordwolde is een actie gestart om een maand lang geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen.

Er is inmiddels 1685 euro oopgehaald. Het streefbedrag is 2530 euro.

Vergroten van overlevingskans

Initiatiefnemer van de actie Anita Waage laat weten dat de AED’s in de plaatselijke supermarkten na sluitingstijd niet beschikbaar zijn. De dichtstbijzijnde AED die wel dag en nacht bereikbaar is, hangt bij de Rabobank. Dat is te ver naar haar idee. ‘Met een BuurtAED vergroten we de overlevingskans van buurtgenoten die een hartstilstand krijgen. En dan gaat het niet alleen om oudere personen. Op elke leeftijd kan een acute hartstilstand optreden.’

Zes minuten

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. De BuurtAED-actie in Noordwolde draagt bij aan het realiseren van de landelijke 6-minutenzone.

De actie is hier te vinden: https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-geldering-8391-noordwolde