Jorien ter Mors eregast op Sportgala Steenwijkerland

Steenwijk - Schaatsenrijdster Jorien ter Mors komt als eregast naar het Sportgala van Steenwijkerland. Woensdagavond 16 januari maakt zij haar opwachting in de theaterzaal van De Meenthe.

De 29-jarige Ter Mors is de regerend wereldkampioene sprint en veroverde vorig jaar Olympisch goud op de 1000 meter tijdens de Winterspelen van Pyeonchang in Zuid-Korea.

Tijdens diezelfde Spelen won zij met de relayploeg (met o.a. ook Suzanne Schulting) tevens een bronzen plak en daardoor is zij de eerste vrouwelijke atleet ter wereld, die tijdens dezelfde Winterspelen  een medaille wist te winnen in twee verschillende sporten.

De in Enschede geboren Jorien ter Mors was jarenlang actief in shorttrack (werd enkele keren Europees kampioen met de relayploeg) en ging deze tak van sport zo’n acht jaar geleden combineren met het langebaanschaatsen. In 2012 veroverde zij zelfs de Nederlandse allroundtitel  door in Heerenveen Ireen Wüst te verslaan. Twee jaar later veroverde zij verrassend een gouden medaille op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, waar zij tevens goud won met de achtervolgingsploeg.

Zij heeft dus inmiddels al drie Olympische titels gewonnen en is daarnaast succesvol geweest tijdens de WK afstanden in Kolomna (2016), waar zij zowel op de 1000 als 1500 meter een gouden plak in de wacht sleepte.

Zij grossierde bovendien in  nationale titels op de 500, 1000 en 1500 meter en won al twee keer brons tijdens het WK sprint (in 2016 en 2017), voordat zij vorig jaar in het Chinese Changchun de wereldtitel op de sprintvierkamp voor zich opeiste..

Ter Mors kan door een operatie aan een chronisch ontstoken kniepees dit schaatsseizoen niet in actie komen en haar wereldtitel sprint dus niet verdedigen. Zij hoopt volgend seizoen als kopvrouwe van het Team IKO terug te keren in het langebaanschaatsen, omdat zij inmiddels een punt achter haar shorttrackcarrière heeft gezet.