Vernieuwde Fiat 500X bij Bovenkamp: ‘Nieuwe motoren en nieuwe technologie’

Vledder - De vernieuwde crossover Fiat 500X staat in de showroom van Autobedrijf Bovenkamp in Vledder. ‘De auto heeft zowel uiterlijk als technisch een ingrijpende aanpassing gekregen met een nieuwe uitstraling, nieuwe turbobenzinemotoren en nieuwe technologie’, vertelt Jan Bovenkamp.

De nieuwe 500X is het eerste Europese Fiat-model waarin de nieuwe serie drie- en viercilinder FireFly turbobenzinemotoren wordt toegepast. ‘Deze krachtbronnen verbruiken ook tot 20% minder brandstof dan de vorige generatie benzinemotoren, terwijl ze tot 20% stiller zijn dan vergelijkbare turbodiesels’, licht Jan Bovenkamp toe. Omdat de nieuwe motoren geheel van aluminium zijn vervaardigd, weegt de driecilinder slechts 93 kilogram.

Naast een 1-liter driecilinder met een vermogen van 120 pk en een maximum koppel van 190 Nm, die wordt aangeboden in combinatie met een handgeschakelde zesversnellingsbak, omvat de serie een 1,3-liter viercilinder met een vermogen van 150 pk en een maximum koppel van 270 Nm. Deze motor is gekoppeld aan een geautomatiseerde zestraps DCT-transmissie met dubbele koppeling.

Verlichting

Behalve de vernieuwing onder de motorkap zijn het exterieur en het interieur vernieuwd. De meest opvallende nieuwe designelementen zijn de LED-lichtunits. LED-dagrijlichten en -achterlichten zijn standaard en deze zorgen voor een modernere uitstraling en passen bij de nieuwe stylingelementen die onlangs op de andere modellen van de 500-serie zijn geïntroduceerd. Jan Bovenkamp: ‘De verlichting heeft een 20% grotere lichtopbrengst ten opzichte van de xenon-koplampen die voor de vorige generatie werden aangeboden.’ Fiat heeft nieuwe achterlichten gemonteerd waarbij het binnenste deel is ‘gevuld’ met carrosseriekleur. De

De nieuwe Urban-versie onderscheidt zich door een nieuw design van de voor- en achterbumper, terwijl de bumpers van de Cross en City Cross zijn voorzien van nieuw ontworpen beschermplaten die het avontuurlijke karakter van deze versies onderstrepen.

Combinaties in interieur

Het onmiskenbare in Italiaanse stijl uitgevoerde interieur is leverbaar in zeven verschillende uitvoeringen. Jan Bovenkamp: ‘Er zijn combinaties mogelijk van de verschillende soorten bekleding in stof of in leder met de diverse mogelijkheden op het gebied van afwerking en kleuren.’

Een van de belangrijkste innovaties betreft de gerestylede cockpit met een nieuw, beter afleesbaar instrumentenpaneel. Daartussen bevindt zich een 3,5-inch TFT-kleurendisplay. Eveneens nieuw is het standaard aanwezige 7,0-inch Uconnect HD Live-infotainmentsysteem. Verder is stuurwiel zo aangepast, dat een betere positionering van de handen van de bestuurder en daarmee meer grip geeft.

Rijassistentiesystemen

Nieuwe rijassistentiesystemen behoren tot de standaarduitrusting van alle versies. De automatische verkeersbordherkenning levert, in combinatie met de intelligentie snelheidsassistentie, een belangrijke bijdrage aan het vermijden van snelheidsovertredingen. ‘Met een druk op een knop kan de maximum rijsnelheid worden afgestemd op de hoogst toegestane snelheid die op de verkeersborden wordt afgelezen’, licht Jan Bovenkamp toe. Daarnaast heeft de Fiat 500X standaard de rijbaanbewakingsfunctie die waarschuwt voor het onbedoeld verlaten van de rijbaan op snelwegen.

Fiat levert in totaal veertien carrosseriekleuren, waarvan de parelmoerlak Bianco Perla en de metalliclakken Azzurro Italia en Verde Tecno nieuw zijn.

De Fiat 500X is vanaf € 25.895,- verkrijgbaar.

Meer informatie: www.bovenkamp-fcagroup.nl