Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Vriendengroep Kees Kist

Wanneer je zoals in Steenwijk pontificaal een standbeeld neerzet voor de beste verdediger uit de historie van je stad, en dan bedoel ik natuurlijk Johan van den Kornput, dan zou je er natuurlijk ook één moeten neerzetten voor de beste aanvaller uit de historie van je stad. En dan bedoel ik natuurlijk Kees Kist.

Mooie overkomst tussen deze twee is dat onze Steenwijker voetbalheld in zijn carrière net als Van den Kornput ook tegen Spanjaarden heeft gestreden.

Scheermes

Weliswaar gooide de blonde aanvaller geen opponenten van een vestingmuur of stadswallen af, nee, Kees vocht zijn duels uit op het voetbalveld tegen bloeddorstige Spaanse opponenten die geen enkel middel schuwden om een overwinning binnen te slepen. Types als Goikoetxea de slager van Bilbao), Camacho (Het scheermes) en Migueli (Tarzan) om er maar een paar te noemen. Ook vocht Kist tijdens zijn carrière duels uit met verdedigers uit andere landen die bekend stonden als vrij meedogenloos zoals Terry Butcher (what's in a name), Daniël Passarella, Claudio Tarantini, de gevreesde Italiaan Claudio Gentile en nationaal onder andere tegen Frank Rijkaard, Ivan Nielsen en de doldwaze Huub Stevens. En al deze ervaren verdedigers konden Kees Kist heel vaak niet afhouden van wat hij heel goed kon en wat hij heel vaak deed, namelijk: Scoren... En dat is bewonderenswaardig.

Mooie initiatieven

Het is dit jaar alweer veertig jaar geleden dat Kist de Gouden Schoen won als Europees topscorer en daarom is er in Steenwijk een initiatief in het leven geroepen wat ik als voetballiefhebber enorm kan waarderen. Er is een vriendengroep Kees Kist in het leven geroepen en ik hoop dat dit genootschap mooie initiatieven ontplooit. Het is eigenlijk ook te gek voor woorden dat er niets tastbaars in Steenwijk is dat ons herinnert aan de carrière van de voetballer Kees Kist.

Altijd trouw

De Europees topscorer van weleer en voormalig international, die in alle gerenommeerde stadions van de wereld heeft gevoetbald waar wij als voetballiefhebbers alleen maar kunnen van dromen. Van Wembley tot San Siro en van het Heizelstadion tot aan Camp Nou. Daarom is het goed dat Cornelis (Kees) Kist door de stad waar hij het levenslicht zag, opgroeide en die hij altijd trouw bleef in het zonnetje gezet gaat worden. Het komt hem toe. En mochten de voetbalverenigingen d'Olde Veste 54 en VV Steenwijk ooit fuseren dan kan het toch niet anders zijn dat het toekomstige gezamenlijke sportpark natuurlijk de naam ‘Sportpark Kees Kist’ gaat dragen uiteraard met standbeeld voor de ingang... Dat zou mij in ieder geval heel erg aanspreken. Mocht dat niet lukken - om wat voor reden dan ook - dan snap ik er in ieder geval geen bal meer van...