Live multimedia theatershow over het Noorderlicht

Steenwijk - De bezoekers van de live multimedia theatershow van Mondia Visueel moeten dinsdagavond een sneeuwlaagje trotseren. Het is niets, in vergelijking met wat Jolanda Linschooten uit Akersloot meemaakte tijdens haar reizen door de Finnmark in Noorwegen.

Locatie: Rabo Theather De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 200
Waardering: ***

De fotograaf, auteur, avonturier en filmmaker doet een verslag van haar reis naar het Noorderlicht. Jan Roeleveld is de initiatiefnemer van Mondiavisueel, die sprekers de gelegenheid biedt om hun multimediapresentaties in het theater te houden. Het beeldscherm waarop hij die projecteert is maar liefst 7,5 meter lang.

Linschooten doet verslag van twee reizen naar Noorwegen, die ze aan het begin en eind van 2017 ondernam. De eerste in februari is een tocht vanaf Tromso naar het oude noorderlicht-observatorium van Kristian Birkeland (1867-1917) op een bergtop in de buurt van Alta in het noorden van Noorwegen. Deze natuurkundige ontdekte als een van de eersten het verband tussen het noorderlicht en de zon. Daarmee ontrafelde hij het geheim van dit mysterieuze licht. Linschooten laat zich bij haar reis, zeshonderd kilometer boven de poolcirkel, uitdagen door professor Gullikstad Johnsen. Hij beweert dat als wie het poollicht echt wilt ervaren, dat niet met een satelliet moet bestuderen, maar als een nachtdier naar buiten moet gaan. Dat doet Linschooten. Ze trotseert temperaturen van min dertig graden onder nul, onbetrouwbaar ijs en sneeuwstormen.

Halverwege het verslag van de eerste reis, stapt ze abrupt over op de tweede reis. Ze doorbreekt zo jammer genoeg de spanningsopbouw. Wel is de tweede reis gevarieerder, waardoor de voorstelling wat meer afwisseling krijgt. Deze reis voert haar naar het Noorse Kautokeino. Hier in de buurt kampeert ze bij het oervolk van de Sami, dat rendieren houdt. De avonturier dompelt zich ook onder in haar cultuur, onderwijs en muziekstijl. Linschooten gebruikt daarbij veel Noorse woorden, die ze bij de eerste keer wel uitlegt, maar daarna zo vaak en door elkaar gebruikt, dat je als toeschouwer soms het spoor bijster raakt. Ze maakt veel indruk met haar moed door helemaal alleen de reizen te ondernemen. Alleen met een satelliettelefoon kan ze contact maken met haar echtgenoot.

Indrukwekkend zijn ook de filmbeelden en foto's die ze vertoond. Daarbij maakt ze gebruik van spectaculaire effecten, bijvoorbeeld met versnelde of vertraagde weergave van de beelden. De mysterieuze muziek sluit daar goed bij aan. Ze filmt en fotografeert ook veelvuldig zichzelf door haar camera op een statief te zetten. Een hele toer in het gladde ijzige poolgebied. Linschooten voorziet de beelden zelf van commentaar door op het podium het publiek toe te spreken. Ze doet dat met een niet aflatende blijmoedigheid. Dat ze vele momenten van intens geluk moet hebben gekend, wordt zeker duidelijk. Haar onzekerheid en angsten, die ze vast ook moet hebben gehad, komen minder aan de oppervlakte. Ze doorspekt de voorstelling met interessante weetjes en boeiende geschiedschrijving. Het spannende slotstuk van haar reis naar haar het observatorium bewaart ze tot het eind. Dat is een goede timing. Voor wie ook eens een multimedia theatershow mee wil maken, kan daarvoor nog terecht op 12 maart aanstaande. Jeroen Komen presenteert dan in De Meenthe zijn vliegreizen kriskras door Europa.

Hilda Knol