Gedurfde RAV4 in showroom van Toyota Van der Linde Steenwijk gepresenteerd

Steenwijk - Onder grote belangstelling heeft Toyota Van der Linde Steenwijk donderdagavond de nieuwe Toyota RAV4 gepresenteerd. Onder het genot van een hapje en een drankje bewonderden de relaties de nieuwe auto in de showroom.

En die is gedurfd, een beetje brutaal en daarmee spraakmakend, zo bleek uit de reacties van de bezoekers. ‘Stoer, robuust. Wat een verschijning!’, zo klonk het in de showroom.

De RAV4 heeft stijlkenmerken die typerend zijn voor een SUV, maar dan origineel uitgevoerd. De zwarte kunststoflijsten op de wielkasten en aan de onderkanten van de portieren beschermen de carrosserie en zorgen tegelijkertijd voor een stoere aanblik.

De vrij lange wielbasis in combinatie met een korte overhang voor en achter leveren een krachtige uitstraling op. De grote bodemvrijheid in combinatie met Hybrid Intelligent All Wheel Drive dagen uit om de ongebaande paden te verkennen. De nieuwe RAV4 maakt gebruik van Toyota’s modulaire voertuigplatform TNGA (Toyota New Global Architecture), dat zich kenmerkt door dynamische rijkwaliteiten en een hoge torsiestijfheid.

Indrukwekkend

In de stad of in een woonwijk kan hij volledig elektrisch rijden. Opladen met een stekker is niet nodig. De RAV4 is leverbaar met een breed aanbod aan motoren, waaronder een 2,0-liter benzinemotor, met 129 kW/175 pk waarmee het mogelijk is om tot 2.000 kg te trekken. Samen met de elektromotor levert de 2,5-liter benzinemotor in het geval van de 2WD een indrukwekkende 160 kW/218 pk.

Samenspel

De hybride techniek is er niet alleen voor meer rijplezier, maar ook om brandstof te besparen en de uitstoot te verlagen. De elektromotor ondersteunt de brandstofmotor op de momenten dat deze het zwaarst moet presteren: tijdens de acceleratie. Het samenspel tussen de twee motoren verloopt dus vanzelf, de techniek maakt de beste keuze. Bijkomend voordeel: de RAV4 trekt snel op, zonder dat de motor zich zwaar hoeft in te spannen. Dat zorgt op zijn beurt weer voor meer comfort en de grote krachtreserve biedt een veilig gevoel.

Tijdens het afremmen werkt diezelfde elektromotor als een grote dynamo en laadt hij het accupakket op. Zo wordt de remenergie dus telkens omgezet in stroom, die later weer gebruikt kan worden om elektrisch te rijden.

Vanaf mei 2019 komt ook de RAV4 Hybrid AWD beschikbaar met 163 kW/222 pk en daarmee is hij ook in staat om een fikse aanhanger zoals een caravan, boot- of paardentrailer te trekken, tot 1.650 kg.

 

Fraai interieur

De nieuwe Toyota RAV4 heeft een fraai en ruim interieur. Het ziet er zeer verzorgd uit vanwege de vormgeving en door het materiaalgebruik. Direct achter het stuur bevindt zich een goed afleesbaar instrumentarium en daarnaast, midden op het dashboard, een groot beeldscherm met aan weerszijden fysieke knopjes om alle belangrijke functies snel te vinden. Zo kan ook de passagier vóór met het systeem overweg. Een noviteit is de digitale binnenspiegel. In combinatie met een camera in de achterruit biedt dit als een spiegel ogende beeldscherm een haarscherpe blik op het achteropkomende verkeer, ook als er passagiers op de achterbank zitten of wanneer de bagageruimte tot het dak toe gevuld is.

De passagiers op de achterbank hebben aanzienlijk meer hoofd- en beenruimte dan in het vorige model en er zitten daar twee ventilatieroosters en twee USB-poorten. De nieuwe RAV4 heeft de grootste kofferruimte in zijn segment, 580 liter, en de laadvloer is vlak.

Veiligste auto

De tweede generatie van Toyota Safety Sense maakt gebruik van een volledig nieuwe single-lenscamera en millimeter wave radar. Meer dan twintig systemen zijn actief en passief aanwezig en maken de RAV4 tot de veiligste auto in zijn klasse. Het Pre-Collision System ziet voetgangers in het donker en detecteert ook fietsers.

De intelligente cruisecontrol kijkt ver vooruit, past de snelheid automatisch aan en laat de auto zelfs tot aan stilstand remmen. Intussen houdt Lane Trace Assist de auto in de rijstrook en detecteert ook de wegkant, voor het geval de belijning ontbreekt. Camera’s houden alles rondom de auto in de gaten, ook het kruisende verkeer, zodat je veilig een parkeervak uit rijdt of een kruispunt oversteekt. De RAV4 ziet alles en dat is een prettige gedachte.

‘Mooi Toyota-jaar’

Afgaand op de reacties van de aanwezigen in de showroom, waaronder zich naast trouwe Toyota rijders ook belangstellenden uit diverse andere hoeken bevonden, gaat de RAV4 een hit worden. Marcel van der Linde en Tjakko Koldewijn konden de eerste orders voor het nieuwe model verwerken. ‘Onze RAV4 is de eerste in een reeks van nieuwe modellen die wij de komende maanden gaan lanceren: In maart volgt de nieuwe Corolla en vanaf medio 2019 de hele nieuwe Camry en de legendarische Supra. Het wordt een mooi jaar bij Toyota en voor Toyota-rijders.’