Echte primeurs op Het Salon

De tijden dat autofabrikanten zich op elke grote beurs presenteerden, liggen achter ons. Er wordt kritisch gekeken naar afzetgebied en uiteraard naar kosten. Misschien niet de meest spraakmakende autoshow, maar Het Salon in Brussel ‘harkte’ enkele wereld- en Europese primeurs van autobouwers binnen.

Jur Raatjes, Directeur Public Relations Mazda, was in zijn nopjes met de komst van de nieuwe Mazda3 als Europese primeur op Het Salon. ‘We kiezen dit jaar met Mazda voor de grote podia Los Angeles waar de ‘3’ aan de wereld werd gepresenteerd, de toonaangevende autoshow in Genève en een aansprekende beurs in China.’

In zijn nopjes waren zijn Belgische collega’s met het bezoek van Prins Laurent aan de Mazda-stand. ‘Extra aandacht’, zei Mazda Managing Director Matthias Sileghem, die de prins in de nieuwe ‘3’ zag stappen. Dat Mazda koos voor ‘Brussel’ met de ‘3’ heeft uiteraard ook een commercieel doel. Op de (verkoop)show in de hallen op de Heizel, waar de eerste (zater)dag al 116.000 bezoekers werden verwelkomd, boeken de Belgische auto-importeurs zo’n 25 procent van hun jaaromzet. ‘De ‘3’ wordt voor ons belangrijk dit jaar’, aldus de directeur.

Wereldprimeurs

Ford pakte op Het Salon uit met de wereldprimeur Ford Mondeo Clipper Hybrid in wagon-outfit. De sedan was er al als hybrid-uitvoering, nu dus ook de stationwagon. Ford levert het model dus als niet-stekker-versie. Ook de gebruikelijke benzinemotoren zijn uit de collectie. Het programma omvat alleen versies met de 2.0 187 pk sterke benzine- en met een dieselmotor. In- en exterieur van de Mondeo zijn tegen het licht gehouden en ogen aantrekkelijker.

Land Rover

Land Rover liet in Brussel voor het eerst de (ver)nieuw(d)e Evoque zien. Die heeft trekjes, verlichting en deurgrepen, van zijn broer Velar. Verder is de bodem voor negentig procent anders en daardoor klaar voor het plaatsen van batterijen want er volgt een plug-in-versie. Mini stelde de Cooper 60th Anniversary Edition als ‘feestelijke’ debutant aan de wereld voor.

Opel

Opel pakt dubbel uit met wereldprimeurs: een concept car genaamd GTX Experimental en de Opel Zafira Life. Dat ‘busje’ staat garant voor rijplezier maar het is ook een comfortabele MPV (multi-purpose vehicle). Het model is leverbaar in drie lengtevarianten. Er is keuze uit een 4,60 meter lange 'Small'-versie, een 4.95 meter lange 'Medium'-variant of een 5,30 meter lange 'Large'-uitvoering - stuk voor stuk met tot wel negen zitplaatsen. Begin 2021 komt Opel met een volledig elektrische versie van de Zafira Life. De GTX Experimental is Opels visie op de toekomst. Het is een compacte, elektrische SUV vol met innovatieve ideeën.

Volvo

Volvo toonde in Brussel voor het eerst in Europa de S60, een fraai gelijnde sedan. Die is er louter als benzine en plug-in hybrid. Volvo’s sportsedan komt in het voorjaar ook als Intro Edition, op de markt. De Volvo V60 Cross Country beleefde eveneens zijn Europese première bij onze zuiderburen. Een stoere verschijning, de auto is bijna drie centimeter breder en aanzienlijk langer (478,4 versus 463,8 centimeter) dan zijn voorganger. De wielbasis is met tien centimeter toegenomen tot 287,4 centimeter en langer dan die van de laatste generatie Volvo XC70 (281,5 centimeter). Ten opzichte van de V60 is de bodemvrijheid zes centimeter meer wat ook zorgt voor een hogere zitpositie.

Toyota

Toyota gunde tijdens de Los Angeles Auto Show de nieuwe Prius voor het eerst het daglicht. Het design van ’s werelds populairste zelfopladende hybride auto is vernieuwd met onder meer nieuwe koplampen met led-technologie en nieuwe achterlichten die de breedte van de auto accentueren. Het ruime interieur is door nieuwe materialen stijlvoller dan voorheen. Het model staat op een nieuw platform dat zorg moet dragen voor meer rijplezier.

BMW

Ook BMW laat de Série 8 Cabrio en de X7 Europees debuteren in Brussel. Groot, groter grootst is van toepassing op beide sportieve maar ook stoere modellen. Vooral de neus van de X7 is indrukwekkend en heeft wat meegekregen van die van de meest recente Rolls Royce-modellen.