Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Vaarwel Andries Huberts

In een eerder verschenen column van mijn hand over lokale scheidsrechters had ik hem al eens omschreven als een van de beste arbiters die onze regio ooit gekend heeft. Vorige week bereikte mij het trieste nieuws dat hij was overleden. Andries Huberts, voetbalman in hart en nieren en erelid van vv d'OldeVeste’54 kon je altijd op en langs de voetbalvelden vinden.

En uiteraard leerde ik hem ook kennen via de voetbalvereniging. In eerste instantie als leider van ons juniorenteam. Hij had toen nog niet zo lang zijn rijbewijs en ik zie ons nog zo zitten rijdende naar uitwedstrijden in zijn destijds net aangeschafte knalgele Simca waar hij machtig trots op was. Wie hem leerde kennen, kon beamen dat Andries een innemende persoonlijkheid was, gezegend met een zachtmoedig karakter. Maar hij straalde ook een soort van natuurlijk gezag en statigheid uit in zijn hele houding en aanwezigheid. Dat kwam hem later als scheidsrechter en ook in zijn werk goed van pas. Huberts boezemde ontzag in.

Carrièreswitch

De voormalige machinebankwerker maakte al vrij snel in zijn werkende leven een carrièreswitch naar het gevangeniswezen. En wat een ieder toen al dacht bleek ook uit te komen. Andries was geknipt voor dat werk en had exact de gevraagde kwaliteiten voor werken in deze tak van dienst. Hij deed dit werk dan ook decennia lang met veel plezier en toewijding.

'Prettige wedstrijd'

Maar voetbal was zijn grootste passie. Je kwam hem ook zomaar pardoes tegen bij voetbalwedstrijden door heel het land. Met vriend Bollema van het Steenwijks Boekhuys reed ondergetekende in het verleden stad en land af om wedstrijden van Ajax te bekijken. En zo kon het gebeuren dat we in stadion De Galgenwaard in Utrecht of in het Oosterpark in Groningen en ook weleens bij het Olympisch Stadion in Amsterdam zomaar uit het niets hoorden: ‘Goedemiddag, heren..., prettige wedstrijd toegewenst...’ Dan liep je Andries zomaar uit het niets tegen het prominente lijf, uiteraard met een grote glimlach en een sigaartje in de mondhoek.

Waardig

En zo blijft hij ook in mijn gedachten. d'Olde Veste’54 verliest met het overlijden van Andries Huberts een clubicoon die zich jarenlang met ziel en zaligheid heeft ingezet voor het welzijn van de voetbalvereniging die hij zo lief had. Andries floot als scheidsrechter zijn wedstrijden waardig en naar eer en geweten. En zo stond hij ook in het leven: waardig en altijd handelend naar eer en geweten.

Vaarwel, Andries Huberts...