Koren uit Grouw en Heino winnen Popkoor Festival

Steenwijk - Het motto van de zevende editie van het Popkoor Festival zaterdag in De Meenthe in Steenwijk is 'In music you only compete with yourself'. Toch besluiten de organisatoren Peter Smedinga en Han Evers prijzen uit te reiken aan de winnende koren.

Voor het eerst doen zij dat ook in de Festivaldivisie. In deze divisie wint Popkoor SVP uit Heino, in de Kampioensdivisie Vocal Group Sjonge Jonge uit Grouw.

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 350
Waardering: *****

Popkoor WanneBe uit Wanneperveen bijt met 'Sweet child of mine' het spits af. Net als voor de andere zeven koren in de Festivaldivisie is het een unieke gelegenheid om ervaring op te doen op een groot theaterpodium met professioneel licht en geluid. Peter Smedinga presenteert het Pop Festival. Hij doet dat met humor en kort, maar krachtig, zodat de vaart er goed in blijft. Na het enthousiaste optreden van Popkoor De Mannen uit Heerde geeft hij terecht het compliment: 'Betere reclame om mannen aan het zingen te krijgen, heb je niet.' Popkoor Swinging Vocal Pleasure uit Heino wint uiteindelijk de waardebon van €250 beschikbaar gesteld door De Meenthe. Het popkoor dat onder leiding staat van Willem Jan van Asselt maakt indruk op de jury met vier nummers, waaronder 'Old and Wise'. 'Ons geheim is onze zangkunst en uitstraling,' verklaart koorlid Ellie Kik het succes.

De jury bestaat dit jaar uit Merel Martens, Marieke van Bijl en Marleen Spierings. De eerste twee geven zaterdag bovendien workshops over de zeggingskracht van een lied en sound shuffle.

Kampioensdivisie

‘s Avonds is het podium voor de Kampioensdivisie. Acht koren strijden hierbij om de cheque van €450, beschikbaar gesteld door Stichting Balk, organisatie voor lichte muziekkoren. Solid Sound Pop Vocals uit Drachten opent haar twintig minuten durende concert met 'Large than Life'. Met haar verzorgde optreden legt het koor de lat hoog voor de volgende zeven koren. Theaterkoor Disisit uit Zuidveen krijgt veel bijval met haar act bij de Andrew Sisters Medley. Haar presentatie met kleding en make up is top. Ook Popkoor BSUR uit Groningen komt met een medley, maar dan van Aretha Franklin. Dit koor heeft een blije uitstraling, als toeschouwer lach je als vanzelf terug. De in tijgerprint gehulde koorleden van Vocal Group Lok en Lol uit Zwartsluis zingen vol overtuiging en met veel volume 'Freedom'.

Choreografie

Na de pauze is het de beurt aan The All Singers, de kampioen van 2018. Het koor heeft een aantal goede solisten, maar is minder overtuigend dan vorig jaar. The Midges uit Meppel maakt indruk met haar originele opkomst. Bij het nummer 'Can't stop the feeling' vormen de leden een labyrint. Het koor met de jongste leden is studentenkoor Estrellas uit Groningen. Terecht krijgt het koor veel bijval van het publiek na haar loepzuiver en wel twintig seconden durende slottoon bij het nummer 'Earth Song'. Sterk is ook de choreografie van het winnende koor Vocal Group Sjonge Jonge. Het is verrassend hoe een soliste bij het Friestalige nummer 'Dûnsje my de leafde' plotseling omhoog komt in de cirkel van koorleden. Koorlid Alinda Talsma is verantwoordelijk voor de choreografie. 'We denken goed na over het totaalplaatje; de performance, het zingen, de regie en welk gevoel wij bij de nummers hebben,' zegt zij. De gewonnen prijs zou ze willen aanwenden voor een workshop van Merel Martens. Dit jurylid reikt de prijs uit aan dirigent Akke Bosma. Ze zegt daarbij dat de jury Vocal Group Sjonge Jonge unaniem als winnaar heeft uitgeroepen. 'Spannend performance, zowel op het gebied van regie en muziek. Subtiel en met een fantastische balans gezongen,' looft ze het koor.

Slotact

De slotact wordt dit jaar verzorgd door Maze, een Vocal Group uit Rotterdam. Een fantastisch a capella optreden. De koorleden gebruiken hun stemmen als muziekinstrumenten en krijgen van hun dirigent Merel Martens ruimte om te improviseren. Dit is het enige extra optreden. In tegenstelling tot voorgaande audities treedt er geen band op. Wel is er weer crowd singing en een afterparty in de foyer met Meezingpianist Paul Horjus. Organisator Peter Smedinga kijkt tevreden terug.'Het was een gezellige dag met een leuke publieke belangstelling. Het niveau van de deelnemende popkoren stijgt elk jaar.'

Hilda Knol