Steenwijkerland nodigt Tweede Kamerleden uit voor werkbezoek

Steenwijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft Tweede Kamerleden uitgenodigd voor een werkbezoek op 12 april aan de gemeente Steenwijkerland.

Aanleiding is het bidbook ‘Land van Weerribben en Wieden/Poort naar Overijssel’. Het Rijk heeft honorering van miljoenen voor deze Regiodeal afgewezen. Het college wil tijdens het werkbezoek ‘de kansen, mogelijkheden en uitdagingen’ tijdens aan de Kamerleden onder ogen brengen. Want door het mislopen van 12,5 miljoen euro is Steenwijkerland genoodzaakt enkele projecten, zoals een transferium langs de A32, uit te stellen.

Wethouder Harm Bramsma zei tijdens de politieke markt dinsdagavond dat een zelfstandige lobby in Den Haag meer kans maakt dan opnieuw een Regiodeal in te brengen. Vandaar de uitnodiging voor een werkbezoek op 12 april.

Trekpleisters

Steenwijkerland gaat dan aandacht vestigen op een aantal trekpleisters voor toeristen uit binnen- en buitenland: Giethoorn, Nationaal Park Weerribben-Wieden en Willemsoord, als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid, die zijn genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst.

Kansen

‘Wij zien kansen om, samen met de diverse partijen, de gemeente en de regio nog interessanter te maken voor toeristen. Uiteraard met behoud van de leefbaarheid voor onze inwoners en met behoud en wellicht versterking van natuur en landschap. Een dergelijke samenwerking is niet vanzelfsprekend. Wij zijn hier trots op en wij willen deze trots graag met u delen’, schrijft het college aan de Tweede Kamerleden.

Massatoerisme voorkomen

‘Zoals Amsterdam de rest van Nederland mee wil laten profiteren van het groot aantal (veelal) buitenlandse toeristen, zo willen ook wij de regio mee laten profiteren van de populariteit van onze trekpleisters. Wij willen de toerist verleiden de regio te ontdekken, zodat massatoerisme in de trekpleisters wordt voorkomen en de omliggende gebieden zich hierdoor economisch kunnen versterken.’

Oude ambachten

Ook wil het college aandacht vestigen op specifieke cultureel erfgoed, zoals de punterbouw, de rietteelt en de palingvisserij.

Voor het werkbezoek heeft Steenwijkerland ‘een interessant en, boven alles, boeiend programma’ samengesteld.