Milieudefensie: Vermilion heeft put al bijna leeg

Diever - Raadsleden in Westerveld hebben grote zorgen over de aardgaswinning bij Wapse. Volgens Milieudefensie Westerveld wint gasproducent Vermilion veel sneller gas dan dat is afgesproken. Dit zou zorgen voor veel forsere effecten op de bodem dan eerder is voorspeld.

In de commissie Fysiek domein en Middelen was het deze week CDA-fractieleider Gerjo Ballast die hierover vragen stelde aan het college van B & W. Directe aanleiding hiervoor was een artikel afgelopen weekend in het Dagblad van het Noorden. Daarin onthulde Milieudefensie de versnelde gaswinning in Wapse. Volgens die organisatie heeft Vermilion in Wapse sinds 2016 al bijna alle aardgas gewonnen die het bedrijf hier volgens de vergunning gespreid over tien jaar boven de grond mag halen.

Milieudefensie Westerveld baseert dat op openbare data van de website Nlog. Hier is per winlocatie te volgen wat een producent daadwerkelijk, van maand tot maand, boven de grond haalt. Volgens Milieudefensie zorgt de veel snellere winning voor forsere effecten op de bodem dan eerder voorspeld. Vermilion heeft dat ontkend. Volgens de gasproducent leidt de snelheid van de gaswinning, gezien de ondergrond bij Wapse, niet tot meer of ernstiger bevingen of bodemdaling.

Niet veel goeds

Ballast vroeg zich in de raadscommissie onder meer af of B & W van Westerveld weten of het ministerie van economische zaken (EZ), dat Vermilion de vergunning verstrekte, al is geïnformeerd. Namens Progressief Westerveld sprak Wilfred Beets zijn verontrusting ook uit. ‘Vermilions aanpak belooft niet veel goeds hoe het bedrijf volgende velden zal exploiteren. We hebben het hier officieel over kleine velden. Maar de werkwijze doet wel erg denken aan de historie in Groningen.’

Ook wethouder Wilfried de Jong deelde zijn bezorgdheid. ‘Wij hebben al contact gezocht met EZ en het SodM, maar dat gaat heel moeizaam.’ Wellicht dat het eigen meetnetwerk dat Westerveld wil aan laten leggen om eventuele trillingen te registreren, meer duidelijkheid brengt. Het meetnetwerk is echter nog niet gerealiseerd.

Ondertussen is duidelijk dat maandag 25 februari een bijeenkomst over gaswinning in Westerveld wordt gehouden. Hier kunnen inwoners vertellen waar zij tegenaan lopen en welke zorgen er zijn. De avond die in de publiekshal van het gemeentehuis plaatsvindt, is een initiatief van de gemeente en de provincie. Komende week in De Westervelder meer informatie over deze bijeenkomst.