Schrijversfestival: met 13 bijeenkomsten voor elk wat wils

Steenwijk/Meppel/Vledder - Het programma van het 32e Schrijversfestival Steenwijk en omstreken is rond. ‘Het is weer een gevarieerd programma met 13 diverse bijeenkomsten in de maand maart. Er is voor elk wat wils’, zegt Richard Bollema uit Steenwijk trots.

Hij is al 26 jaar betrokken bij de organisatie van het regionale festival. Het is volgens hem de laatste jaren lastig om een actueel programma samen te stellen. ‘In het verleden kon je ruim van te voren gerenommeerde schrijvers vastleggen, maar nu moet je inhaken op de actualiteit. Schrijvers, die recent een topwerk hebben afgeleverd en dan hopen dat ze beschikbaar zijn. Dus in de waan van de dag.’

Zo is hij ontzettend trots dat de organisatie de schrijver van het essay voor de Boekenweek 2019, Murat Isik, heeft weten te strikken. ‘Hij bezoekt in elke provincie 1 plaats. Voor Overijssel is Steenwijk uitverkoren. Dat is toch uniek!’

Prachtige weergave van teloorgang

Isik won in 2018 de Libris Literatuurprijs met zijn boek ‘Wees onzichtbaar’. Richard Bollema: ‘Ik heb het boek gelezen. Het gaat over een Turkse jongen, die in de jaren ’80 opgroeit in De Bijlmer. Het is een prachtige weergave van de teloorgang van deze idealistische wijk.’

De aftrap van het festival is de Steenwijkerlandse taal- en kennisquiz op maandag 4 maart. Deze quiz wordt elk jaar in een andere kern gehouden. Dit jaar is dat Scheerwolde. Zoals gebruikelijk is de presentatie in handen van Jannes Mulder. Na eenmaal het gehele dictee voorgelezen te hebben, volgen de Multiple Choice vragen, die ook op het beeldscherm zichtbaar gemaakt werden. Het verhaal wordt geschreven door George Huisman, de dialectwoorden komen uit de koker van Frans Keizer. De jury wordt deze editie voorgezeten worden door wethouder Trijn Jongman. Na de pauze is het tijd voor de kennisquiz. De deelnemers werden getest op hun kennis over Steenwijkerland. De vragen gaan over gebeurtenissen, gebouwen, straten of personen, en bestrijken hiermee ook de gehele gemeente.

Rare vondsten

Frans Keizer: ‘We proberen altijd bijzondere dialectwoorden te vinden. Het liefst woorden waarmee we de deelnemers op het verkeerde been kunnen zetten.’ Keizer kan putten uit lijsten van woorden uit Oldemarkt, Giethoorn en Steenwijk. ‘Elke kern heeft weer zijn eigen woorden. En ik kan verklappen: er zitten dit jaar weer rare vondsten bij.’ Vorig jaar heeft hij foto’s gemaakt van kunstwerken in de gemeente. ‘En ik heb foto’s gemaakt van gevels. Als je naar boven kijkt, dan zie je weer andere dingen. Mensen mogen raden waar het is…’ Na afloop van de quiz krijgen de deelnemers een boekje, waarin het verhaal van George Huisman is opgetekend en waar de vragen en antwoorden in staan. Deelname is gratis. Opgave kan via www.schrijversfestival.nl.

Het festival gaat over uiteraard over taal. Hoe is die ontstaan en waar komt die vandaan? Wim Daniëls, regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door en bij Pauw, vertelt dit op een luchtige manier op dinsdag 5 maart in De Meenthe.

Topper Sonja Barend

Een topper is een lezing van Sonja Barend op vrijdag 8 maart in de doopsgezinde kerk ’t Lam in Blokzijl over haar boek ‘Je ziet mij nooit meer terug’. Haar talkshow was een van de meest succesvolle. In indringende memoires is de televisievrouw niet langer degene die alleen vragen stelt, maar zoekt ze ook de antwoorden. Vragen die haar al sinds haar jonge jaren achtervolgen over het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Al zoekende probeert ze inzicht te geven in wat haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting van haar televisiewerk heeft bepaald. Sonja Barend zal worden geïnterviewd door Belinda Terlouw. ‘De belangstelling is groot, de bijeenkomst is bijna uitverkocht’, weet Bollema.

Jaarlijks presenteren een aantal schrijvers uit eigen regio hun werken op een avond, de Steenwijkerlandse schrijversavond. ‘De schrijvers kregen hiervoor een half uur, maar we hebben nu schrijvers weten te vinden, waarbij een half uur geen recht doet aan hun werk. Vandaar dat we hen een eigen avondvullend programma hebben gegund’, zegt Bollema. Het gaat om Paula Kuiper en Liesbeth Hermans die samen het boek ‘Raggers rond de Baarg’ hebben geschreven en om vredesapostel Harcourt Klinefelter.

‘Raggers’

Paula Kuiper en Liesbeth Hermans vertellen op dinsdag 12 maart over de totstandkoming van hun succesvolle boek over de ‘Raggers’. Richard Bollema: ‘De enorme belangstelling voor de expositie in het najaar van 2018 rond dit boek zorgde voor het grote succes.’ De bewoners rond het Onnaseveld en de Bisschopsberg (tussen Steenwijk en Havelterberg), die er vanaf 1800 in plaggenhutten hun intrek namen, werden afgeschilderd als de messentrekkers van de Baarg, maar daarmee doe je ze tekort. Deze mensen ploeterden voor hun bestaan als veenarbeiders en hadden vaak conflicten met het Steenwijker gemeentebestuur. Richard Bollema: ‘Het was een vergeten gebied, maar na het verschijnen van het boek en door de expositie niet meer…’

‘I have a dream’

Ds. Harcourt Klinefelter vertelt op 21 maart over ‘Zijn leven als vredesapostel’. Geboren in een dorp bij New York City, en nu woonachtig in Steenwijkerwold. In zijn tijd in de VS was hij persvoorlichter en speechschrijver van dr. Martin Luther King. ‘Lange tijd heb ik niet geweten wat voor bijzondere man wij hier in onze regio hebben’, zegt Bollema. Na de dood van Martin Luther King werd het wereldwijd verbreiden van zijn droom ‘I have a dream’ het levenswerk van Harcourt Klinefelter. Klinefelter is een man die beslist geen dominee wilde worden, maar is het al bijna een halve eeuw. Bollema: ‘Zijn boek bevat meer dan de herinneringen van een opmerkelijke man. Het bevat ook verhalen vol spanning en humor, praktische toepasbare technieken, theologische en filosofische inzichten, en inspirerende momenten uit een leven dat geleefd wordt vanuit het geloof dat overwint.’

Het Schrijversfestival heeft eerder vele Belgische schrijvers mogen verwelkomen. Dit jaar komt de Belgische hoogleraar Geert Buelens. Hij geeft les op de Universiteit van Utrecht. ‘Buelens is een rasverteller over de revolutionaire jaren ’60: een bijzondere periode met onder andere revoluties, (Che Guevara en Fidel Castro), de Povo’s, de Nozems, de Hippies, The Beatles, de minirok en Bob Dylon.’ Hij doet zijn verhaal op dinsdag 12 maart in De Heren van de Rechter.

Film

Jaarlijks wordt in samenwerking met Het Filmhuis een boekverfilming vertoond. Dit jaar (op donderdag 14 maart) wordt in Rabo Theater De Meenthe ‘Knielen op een bed violen’, gebaseerd op de bestseller van Jan Siebelink, gedraaid. Bollema: ‘Het is een aangrijpende film.’ Hans Sievez (Barry Atsma), van beroep bloemenkweker, wordt benaderd door Jozef Mieras (Marcel Hensema) van een streng protestantse sekte. Na bestudering van boeken van de sekte meent hij dat in de kerk waar hij tot dan toe komt, God te mild wordt voorgesteld, en dat God veel strenger is. In plaats van naar de kerk te gaan heeft hij nu sektebijeenkomsten bij hem thuis. Hans wordt terminaal ziek, en vraagt zijn oudste zoon Ruben (Willem Voogd), buiten medeweten van Margje, de sekte toch nog een keer uit te nodigen, om zijn ziel op het sterven voor te bereiden. Dit gebeurt, wat moeilijk is voor het gezin, want hierdoor mogen ze niet bij de laatste momenten van Hans' leven aanwezig zijn.

Jan Siebelink

Dezelfde auteur, Jan Siebelink én de auteur van het Boekenweekgeschenk is in 2019 gast op het Schrijversfestival, te weten op vrijdag 29 maart in Schouwburg Ogterop in Meppel. Jan Siebelink wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn. In 2005 brak Siebelink bij het grote publiek door met zijn roman ‘Knielen op een bed violen’. Er werden 600.000 exemplaren van het boek verkocht en het werd beloond met de AKO Literatuurprijs en nominaties voor de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. In het najaar van 2015 verscheen de roman ‘Margje’, waarin Siebelink terugkeert naar het gezin uit ‘Knielen op een bed violen’. In 2017 bracht hij zijn meest recente roman, ‘De buurjongen’, uit. Ter gelegenheid van Siebelinks tachtigste verjaardag verscheen er in februari 2018 een schitterende ode aan de ziel van zijn schrijverschap, ‘De bloemen van Jan Siebelink’. ‘Jas van belofte’ is de titel van het Boekenweekgeschenk 2019, een ode aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven.

Chris de Stoop

Op maandag 18 maart zal Chris de Stoop in de bibliotheek van Vledder een lezing geven over zijn nieuwste boek ‘Wanneer het water breekt’. Dit boek is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland Vietnam ontvluchtten. Hung stak in zijn kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Quyen bouwde een succesvol restaurant op, maar worstelt met haar eigenheid. Tevens zal Chris de Stoop vertellen over zijn eerder uitgekomen spraakmakende boeken, waaronder ‘Dit is mijn hof, over de teloorgang van het boerenland in Vlaanderen’. Dit boek werd in 2015 uitgeroepen tot het Boek Van De Maand bij De Wereld Draait Door, en werd later onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs.

‘Familiegedoe’

Yvonne Keuls weet haar schrijverschap met haar stem een extra dimensie te geven. Ze is een rasvertelster en neemt haar publiek mee op reis door haar leven en haar werk. En passant stelt ze ook haar familie, vrienden en huisdieren en dat kan leiden tot hilarische momenten, vandaar de nogal uitdagende titel van het programma: ‘Familiegedoe’. Yvonne’s lichtvoetige en humoristische observaties worden muzikaal omlijst door Pax Gritter (gitaar en zang), die voor dit programma gekozen heeft voor Franse, Italiaanse, Engelse en Sefardische volksliedjes. Het duo Keuls en Gritter staat garant voor een heerlijke en vrolijke voorstelling op dinsdagmiddag 19 maart in het Vestzaktheater in De Meenthe.

Willem Wilmink

Elsbeth Etty vertelt over haar biografie over Willem Wilmink: ‘In de man zit nog een jongen’. Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde dichters van Nederland. Zijn eenvoudige maar treffende gedichten en liedjes, veelal geschreven voor legendarische tv-programma's als De Stratenmakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, spreken iedereen aan. 'De oude school', 'Deze vuist op deze vuist' en 'Ben Ali Labi' behoren tot de canon van Nederlandse literatuur. Hetzelfde geldt voor Wilminks hertalingen van middeleeuwse klassiekers. Bollema: ‘Zijn werk is doortrokken van heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven, wat aanvankelijk zijn loopbaan en privéleven ernstig frustreerde, maar tegelijkertijd zijn poëtische kapitaal bleek.’ Voor ‘In de man zit nog een jongen’ sprak neerlandicus en journalist Elsbeth Etty met tientallen tijdgenoten en intimi van Wilmink. Het resultaat is een intiem en niets verhullend portret.

Maten van de Keizer

Deze avond op dinsdag 26 maart in de Heren van de Rechter zal muzikaal omlijst worden door De Maten van de Keizer. Deze viermansformatie (met de Steenwijkers Aart Keizer en Folkert Jellesma, Guus Huis in 't Veld uit Paasloo en Theo van de Bles uit Noordwolde) zullen speciaal voor deze avond eigen werk ten gehore brengen, allemaal met een knipoog naar Willem Wilmink.

Turks Fruit

Turks Fruit. Bollema: ‘Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu de mag-je-niet-missen toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur. De autobiografische roman van Jan Wolkers heeft na bijna vijftig jaar nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet en staat nog altijd hoog genoteerd op de boekenlijst van middelbare scholieren.’ Het toneelstuk wordt vertoond op donderdag 28 maart in de Eleq Theaterzaal in De Meenthe.

Scholen

Om het lezen voor de jeugd op de beide middelbare scholen in Steenwijk te stimuleren en te bevorderen, heeft het Schrijversfestival een samenwerkingsverband met CSG Eekeringe en RSG Tromp Meesters. In dit kader zal jeugdboekenauteur Margje Woodrow op 5 april een aantal leerlingenvoorstellingen geven op de RSG, en komt jeugdboekenschrijfster Eva Burgers in maart een aantal lezingen geven op CSG Eekeringe.

Programma

 • Maandag 4 maart, 19.30 uur, Streekcentrum De Wielewaal, Scheerwolde, Steenwijkerlandse taal- en kennisquiz.
 • Dinsdag 5 maart, 20.15 uur, Vestzaktheater Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk, Wim Daniëls: ‘De wondere wereld van de taal’.
 • Vrijdag 8 maart, 20.15 uur, doopsgezinde kerk ’t Lam, Blokzijl, Sonja Barend: ‘Je ziet mij nooit meer terug’.
 • Dinsdag 12 maart, 14.30 uur, bibliotheek Steenwijk, Paula Kuiper en Liesbeth Hermans vertellen over ‘Raggers op de Baarg’.
 • Dinsdag 12 maart, 19.30 uur, De Heren van de Rechter, Steenwijk, Geert Buelens: ‘De jaren ’60’.
 • Donderdag 14 maart, 20.15 uur, Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk, Filmhuis: ‘Knielen op een bed violen’.
 • Maandag 18 maart, 20.00 uur, bibliotheek Vledder, Chris Stoop, lezing over ‘Wanneer het water breekt’.
 • Dinsdag 19 maart, 14.30 uur, Vestzaktheater Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk, Yvonne Keuls: ‘Familiegedoe’.
 • Donderdag 21 maart, 20.00 uur, bibliotheek Steenwijk, Harcourt Klinefelter: ‘Zijn leven als vredesapostel’.
 • Maandag 25 maart, 19.30 uur, Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk, Murak Isik op tournee tijdens de Boekenweek.
 • Dinsdag 26 maart, 20.00 uur, De Heren van de Rechter, Steenwijk, Elsbeth Etty - ‘In de man zit nog een jongen’ - Willem Wilmink - De biografie.
 • Donderdag 28 maart, 20.00 uur, Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk, toneelvoorstelling Turks Fruit.
 • Vrijdag 29 maart, 20.15 uur, Ogterop, Jan Siebelink.

Kaartverkoop via Steenwijks Boekhuys en Bibliotheek Steenwijk. Reserveren kan via www.schrijversfestival.nl