Kersvers Drents kampioene Meike de Jong naar NK in Ermelo

Nijensleek - De Drentse amazone Meike de Jong uit Nijensleek zal zaterdag 9 maart een gooi doen naar het Nederlands kampioenschap tijdens het NK in Ermelo. Om zich te kronen tot Nederlands kampioene moet de Drentse wel zien af te rekenen met twintig concurrenten.

Afgelopen zaterdag was de dertienjarige amazone met haar pony Djinteequa veel te sterk voor haar tegenstanders tijdens het Drents kampioenschap in Bronneger. De combinatie scoorde met 209 punten flink meer dan de nummer twee, die het met 195 punten moest doen.

Wow!

Dat ze als eerste van start ging in de klasse M1 dressuur deerde de jonge amazone niet. Haar foutloze proef kon op veel waardering rekenen bij de jury’s. ‘We hebben met veel plezier je gekeken’, zo oordeelde de ene jury. De reactie van de andere juryleden was vrijwel gelijk; ‘wow, wat een knappe combinatie, super’.

Trots keek haar moeder Rita de Jong, zelf vroeger actief in de Grand Prix, toe vanaf de zijkant. Zenuwachtig was Meike niet geweest, wist ze. “In tegenstelling tot mijzelf, maar als Meike eenmaal op haar pony zit dan heeft ze daar geen last meer van. Het was een heel mooie proef, precies zoals we hadden getraind.”

Hoge ogen

Helemaal uit de lucht vallen kwam de overwinning niet. Al in de selectiewedstrijden had de combinatie hoge ogen gegooid. “En dat is best bijzonder”, vond De Jong, die haar dochter begeleid in samenwerking met Paulien Alberts van het Jeugdstimuleringsplan Drenthe en Jolanda de Nekker van Dressuur- en Trainingsstal De Nekker. “Want Meike rijdt nog maar een paar maanden op deze pony. Eigenlijk vanaf het begin klikt het heel goed.”

Tussen de selectiewedstrijden voor het Drents kampioenschap door was de amazone ook nog actief op de Felix Cup in Genemuiden, waarvoor de deelnemers uit heel Nederland afreizen. De zesde plaats was een nieuwe bevestiging van het talent van De Jong junior. “Ik zie de toekomst voor deze combinatie heel zonnig in”, aldus haar moeder en trainster. “Na het NK maken ze de overstap naar een hogere klasse. Ik ben heel benieuwd hoe ze het daarin gaan doen.”

Goede kans

Maar eerst volgt dus nog de belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor Meike en Djinteequa. In Ermelo hopen ze een gooi te doen naar de titel. “En dat zit er best in”, denkt De Jong senior. “Het is en blijft een momentopname hè. Maar als ze foutloos blijft, maakt ze een heel goede kans.”