Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

De Don Juan van de lage landen

Het zal je maar gebeuren. Een leven lang hard werken, eindelijk kunnen genieten van je welverdiende pensioen en van plan te zijn om veel af te reizen naar je favoriete vakantieland Spanje, maar uiteindelijk beland je door lichamelijke tegenslag in verzorgingshuis Zonnekamp.

Het overkwam de markante Steenwijker Gertie (Stokkie) Steffens. Ik heb hem laatst bezocht en de van oudsher vrolijke Stokkie zat er enigszins wat verslagen bij, wat ook weer niet verwonderlijk is want Steffens heeft het fysiek zwaar voor de kiezen gehad. Hij zat op de bank televisie te kijken in de gemeenschappelijke ruimte en de begroeting was hartelijk.

Het ijs was al snel gebroken want ik weet waar Stokkie zijn interesse ligt. Dus bij de eerste de beste mooie vrouw die op de beeldbuis verscheen zei ik: ‘Niet verkeerd, Stokkie...’ en hij begon te lachen van oor tot oor. Gertie is dan wel vrijgezel, maar vrouwlijk schoon… daar heeft hij een zesde zintuig voor. Steffens heeft meer dan zesenveertig jaar bij Dyka gewerkt en dat is niet niks.

Sexbommen

Door de jaren heen hebben we hem wel eens een carrièreswitch voorgelegd. We vonden hem uitermate geschikt om bij Defensie te gaan werken bij het onderdeel EOD, de Explosieven Opruimings Dienst. We zagen een mooie functie voor hem in het verschiet als expert in het onschadelijk maken van sexbommen. Ons voorstel wuifde hij altijd lachend weg.

Snoepwinkel

Zijn grootste passie was vakantie vieren aan de Costa del Sol. Daar kwam hij sinds jaar en dag. Zon, zee en vrouwlijk schoon, de Don Juan van de lage landen voelde zich daar als een kind in een snoepwinkel. Niet dat Stokkie daar nou aan elke vinger een vakantieliefde had, dat nou ook weer niet, maar laat ik het zo zeggen: ’Hij kwam daar ruimschoots aan zijn trekken’. Zoals Freek Vonk in het wild op jacht ging naar unieke exemplaren uit het dierenrijk, zo ging Gertie op jacht naar beschikbare vrouwlijke exemplaren van het menselijke geslacht.

Tingelingeling

Uniek hoefden ze niet te zijn, ruimdenkend en een beetje Kamasutra kennis was voldoende. En afgaande op het door Gertie getoonde bewijsmateriaal kon je vaststellen: Steffens had ontegenzeggelijk scorend vermogen. Binnenkort ga ik weer eens bij hem langs. Het is een kleurrijke man die nu gekluisterd is aan Zonnekamp, maar die ik liever in de Spaanse zon had zien lopen. Of dat er ooit nog eens van komt, daar twijfel ik aan. Bij het afscheid zong ik nog een lied voor Steffens... ‘Het was aan de Costa del Sol, tingelingeling...’ ‘Daar sloeg mijn hartje op hol, tingelingeling...’, zong Stokkie er lachend achteraan. En bij die lach zag je de Spaanse zon als het ware opkomen. Hasta la Vista, Señor Steffens…