Ontzetmaal volgeboekt

Steenwijk - Al na een paar dagen was het Ontzetmaal van de Stichting Steenwijks Ontzet volgeboekt. Ruim 40 mensen zullen deelnemen aan deze proeverij.

De Doopsgezinde Kerk, waar het Ontzetmaal op vrijdag 22 februari zal plaatsvinden, is dan voor deze activiteit helemaal vol. Dik Delfsma verzorgt deze middeleeuwse proeverij en geeft er uitleg bij. Muzikaal wordt het maal opgeluisterd door Theo Holland die de deelnemers met zijn luit meevoert naar de tijd van het Ontzet in 1581.

Voor de herdenking en viering in de Kleine Kerk op zaterdag 23 februari kunnen belangstellenden zich nog opgeven op www.steenwijksontzet.nl. Dan kan men kennismaken met het muziektheater van Sjeu dat speciale aandacht schenkt aan de positie van de vrouw in de oorlog, de soldaat en het strijdlied.

Schansenoorlog

Liesbeth Hermans geeft een presentatie over de schansenoorlog in de 1580-1581. Hoeveel waren er? Waar lagen ze en hoeveel zijn er nu nog zichtbaar?

Belevingsroute

Het Ontzetmaal is een nieuw onderdeel. Ook nieuw is de Belevingsroute langs de Noordersingel, waar de deelnemers aan de fakkeltocht worden verrast door een licht- en geluidsshow, die het Ontzet van 1581 symboliseert. Na afloop worden ‘kanonskogels op de Markt uitgedeeld.’