Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Spuuglelijk

Wethouder Bram Harmsma noemde het een tranentrekker, en die conclusie deel ik volmondig. De wethouder verwees met deze uitspraak naar de huidige staat van het stationsgebouw in Steenwijk en goed beschouwd drukte Harmsma zich nog enigszins voorzichtig uit.

Ik zeg al jaren wat een lelijk stationsgebouw hebben we toch en dan gebruik ik termen als spuuglelijk, een gedrocht en afschuwelijk.

Ik heb zelfs eens bij terugkeer vanuit elders naar ons paradijselijke Steenwijk, bij het uitstappen op het perron en al lopende richting stationsgebouw hard op gesproken: ‘Wat ben je toch een lelijk kreng...’ Als je het stationsgebouw aan nadere bestudering onderwerpt zijn het eigenlijk twee dozen gescheiden door een overdekte passage. De dozen ogen Oostblokachtig grauw bekleed met vierkante blokjes van een iets wat op Legomateriaal lijkt. De kleinste doos is de kant waar nog enigszins leven in zit mede door Bep Munsterman met haar bloemenzaak en Perron 3 die de grauwheid nog wat aanzien geven.

Mortuarium?

De grote doos is het voormalig TNT Post gebouw. Allejekkes, wat een droevenis straalt daar vanaf. Loop je door de beklemmende en schimmig verlichte passage met die oerlelijke grindtegels dan voelt dat onbehaaglijk aan. Ik waan mij dan even in de Bijlmermeer, daar zie je veel van dit soort passages. Als je een blik werpt naar het voormalig postgebouw dan denk je: ‘Wat is dit…?’ Het is helemaal dichtgeplakt en je ontwaart twee stickers met de woorden ‘komen’ en iets verderop staat ‘gaan’. Ik snap de verwijzing in deze, maar als iemand zou vragen ‘Is dit een mortuarium?’ ben je geneigd te antwoorden: ‘Het zou best eens kunnen...’

Gevaarlijk

Het plein voor het gebouw doet trouwens ook vreemd aan. Loop je het stationsgebouw uit, staan er drie plastic bomen Het is kitsch in geel, rood en blauw. Daarnaast staat een soort van houten totempaal met richtingwijzers. Het vloekt met elkaar van hier tot Tokyo. De aangelegde - zeg maar - mega plantenbakken met gras bekleed doen mij ook vreemd aan. Ze zijn gemaakt op een hoogte dat u comfortabel kan zitten op de randen, maar voor spelende kleuters is het gras gevaarlijk. Die kunnen een lelijke smak maken vanaf die hoogte.

Verder staat er nog sinds mensenheugenis een metalen kunstwerk. Uhhh...ik zeg maar even niks, over smaak valt niet te twisten. Nee, Wethouder Harmsma heeft groot gelijk als hij stelt dat dit stationsgebouw met zijn wirwar aan informatieborden en verwijzingen nou niet bepaald een fraaie toegangspoort naar Noordwest Overijssel is.

Oppimpen van het stationsgebouw is een optie, maar dan nog… Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding! We wachten het maar af. Maar wethouder Harmsma trok wel de enige en juiste conclusie over het stationsgebouw: Het is om te janken...