De Belevingsroute: eerbetoon aan John Norrits

Steenwijk - Het is 438 jaar geleden, dat Steenwijk omsingeld werd door het Spaanse leger. Opgesloten wachten de burgers op de komst van hulp van buiten de stad. Onder leiding van Johan van den Kornput lukt het wel om de Spanjaarden te weerstaan.

Zelfs vindt er regelmatig een onverwachte uitval plaats, maar de Spaanse overmacht is te groot om ze te verslaan. Gelukkig geeft Willem van Oranje aan de Engelsman Norrits de opdracht om de stad Steenwijk te ontzetten. Hij benadert de Olde Veste niet via het zuiden, want daar is het Spaanse leger immers. Norrits trekt met zijn manschappen vanuit het noorden via het bevroren moerasland tussen stad en en Woldberg naar Steenwijk.

Als het op 17 februari begint te dooien, kunnen de Spaanse ruiters het gebied niet meer in en via enkele schansen weet Norrits contact te maken met de opgesloten burgers. Als dan ook nog vanuit de stad een bruggenhoofd over de Aa geslagen wordt, zien de Spanjaarden het hopeloze van de situatie in. In de nacht van 22 op 23 februari vertrekken ze en is Steenwijk de derde stad in de Lage Landen die ontzet wordt.

Fakkeltocht langs Noordersingel

De fakkeltocht die de viering van het Steenwijks Ontzet aanstaande zaterdagavond afsluit, voert langs de Noordersingel. De deelnemers aan de fakkeltocht lopen dan langs een geheel van licht-, geluids- en rookeffecten en zij treffen John Norrits aan de overzijde van de gracht op het plateau voor Nijenstede, spelend op zijn doedelzak, geflankeerd door schildwachten.

Eerder op de avond zal Liesbeth Hermans van de Historische Vereniging in de Kleine Kerk onthullen waar John Norrits zijn kampement had. Het is een plaats die vrijwel iedereen wel eens bezocht heeft.

Voor deelname aan de bijeenkomst in de Kleine kerk en de fakkeltocht ga naar www.steenwijksontzet.nl.