Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… waerable

In de volle overtuiging dat elke innovatie mijn leven een heel stuk makkelijker zal maken, omarm ik elke verandering waar ook maar enigszins techniek aan te pas komt. Daar waar de halve wereld zijn adem inhoudt en het hart vasthoudt, zit ik in het kamp van de mensen die wippend op het puntje van de stoel uitkijkt naar de nieuwste noviteit.

Riep ik ooit nog heel behoudend dat een telefoon er is om te bellen ‘en als hij meer kan, kan hij ook alleen maar op meer fronten stuk’, nu bel, app, sms, facebook, twitter, linkedin en bankier ik ermee. En mijn agenda zit erin. En de treintijden. En… enfin.

Waar ik ooit nog de halve wereld de adem hoorde inhouden bij elke betaling die contactloos werd uitgevoerd, haalde ik zorgeloos mijn pas, alsof ik een getrainde tinder-swiper ben, langs de betaalautomaten.

En nu zijn er wearables. Items die in één klap het pasje de status van hopeloos ouderwets en old school geven. Dingen waar je je kinderen ooit aan moet herinneren. Weet je nog, dat we met een pasje betaalden? En dat we voor elke winkel ook een aparte spaarpas hadden? Weet je dat nog?

Dat mama ooit in een vlaag van ergernis al die pasjes in het kastje in de gang had gemikt, en vervolgens altijd bij de drankenwinkel, de dierenwinkel, de kluswinkel, de tuinwinkel en de huishoudelijkeartikelenwinkel zonder dat klotepasje stond? En dat we dan vast wel ‘in het systeem’ stonden? Omdat de AVG nog niet was doorontwikkeld?

En die wil ik dus. Lijkt me te gek, betalen met je ring. Moet het allemaal wel goed werken natuurlijk. Dat je niet bij de viskraam staat af te rekenen en dat het bij de groenteboer op zijn rekening wordt bijgeschreven. Of dat als je iemand een hand geeft, er ineens €22,50 is afgeschreven.

Laatst mocht ik het heel even proberen.

In het vakantiepark waar we afgelopen vakantie waren hebben ze zo’n systeem. Geweldig. Behalve dan dat het niet helemaal soepel werkte. Dat ik steeds even mijn armband af moest doen omdat hij alleen reageerde op de onderkant.

En toen het uiteindelijk lukte, lukte het twee keer. Moest ik weer de app laten zien dat het twee keer was afgeschreven. En met een tikkie het weer teruggestort krijgen.

Wat een gedoe. Daar zouden ze echt iets op moeten bedenken…