‘We maken gerechtjes die 500 jaar geleden ook werden gegeten’

Steenwijk - Vanavond wordt in de doopsgezinde kerk van Steenwijk het ontzetmaal gehouden. Deze middeleeuwse proeverij is onderdeel van de viering en herdenking van het Steenwijks ontzet.

Dik Delfsma heeft een passie voor de middeleeuwse keuken. Hij is schrijver van het boek ‘Eten en drinken in de middeleeuwen’ en staat vrijdagavond achter zijn mobiele buitenkeuken naast de kerk. Vroeger, in de tijd van het ontzet, werd er heel anders gegeten dan nu. ‘Mensen kenden nog niet eens aardappelen’, vertelt Delfsma. ‘Ze aten voornamelijk wild, vis en graanproducten zoals pap en brood. Wat betreft groente bleef het bij kolen en wortel’, vult de hobbyïst aan.

Proeverij

De afgelopen periode heeft hij veel Steenwijker ondernemers verbonden aan het ontzetmaal door middel van sponsoring. Groente, vlees, kaas en vis zijn allemaal afkomstig van lokale winkeliers. Aan twee lange tafels in de kerk krijgen de gasten een proeverij voorgeschoteld met gerechtjes die 500 jaar geleden werden gegeten. Er wordt gebruik gemaakt van een ketel boven een vuur. Delfsma geeft de bezoekers ook een korte lezing over het reilen en zeilen van de middeleeuwse keuken. Dik en zijn vrouw koken voor 40 personen. De opgave is inmiddels gesloten.