Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Reünie

De aankondiging bracht een brede lach op mijn gezicht en direct schoten mijn gedachten terug naar die mooie onbezorgde tijd. Er komt een reünie van de school die ik doorlopen heb in het basisonderwijs, namelijk de Johan Frisoschool. Op 25 mei gaat het gebeuren en het moet wel raar lopen als ik daar niet aanwezig ben. Ik heb er machtig mooie en warme herinneringen aan.

Het eerste wat me te binnen schiet is de vaste route die ik aflegde richting de school die gesitueerd is een gedeelte van de wijk wat wij Gagelnezen destijds zo mooi noemden - de goudkust van De Gagels - vanuit het ouderlijk huis in de Hendrik de Vroomestraat door de Willem van Engenstraat, stukje afsnijden via de galerijwoningen, dan achter de Pick Pack langs, waar de heerlijke geur van het vers gebakken brood van Bakker Boxum je al tegemoet kwam, de Kallenkoterallee oversteken en dan doemde hij op: de Johan Frisoschool. Je hoorde de bal al van verre stuiteren op het schoolplein, want voor of na de schoolbel en in de pauzes… Altijd waren wij aan het voetballen.

Piet Potter

Klas één en twee aan de zijkant van het gebouw, klas drie en vier moesten de trap op naar boven en klas vijf van Meester de Boer lag op de loer met een handje kippevoer. Of Piet Potter, zoals wij hem ook wel noemden, omdat hij altijd een doosje potters keelpastilles binnen handbereik had. En klas zes van Meester Hoving zat op de begane grond, bij de hoofdingang. Prachtige schooltijd gehad, kan me niet heugen dat ik er ooit met tegenzin heen ging.

Blokfluiten

Wat me ook altijd bij is gebleven aan de schooltijd op de Johan Friso is de blokfluitles voor de meisjes. Sodeju...dat gejengel van die blokfluiten. Wat een kwelling voor het gehoor. Verschrikkelijk! Ik kan het hedendaags dat geluid van een blokfluit nog steeds slecht verdragen. Het is gelukkig het enige trauma wat ik aan de Johan Frisoschool heb overgehouden.

Meester Hoving

Voor de rest niets dan lof voor de school die onder leiding stond van hoofdonderwijzer Hoving die schuin tegenover de school woonde op het hoekhuis aan de Kallenkoterallee, en aan wie ik goede herinneringen heb. Hoving was een bevlogen onderwijzer die op veel te jonge leeftijd overleed, streng waar het moest, doch zeer rechtvaardig en hulpvaardig. Mijn moeder, die alleenstaand was, kon bij problemen op school veroorzaakt door haar twee belhamels van zonen altijd een beroep op hem doen. Voor mij zal de Johan Frisoschool ook altijd de school van Meester Hoving blijven.

Maar ik besef: het zijn vervlogen tijden... Maar één ding is zeker en dat is wat we altijd vol passie zongen tijdens het marcheren in de avondvierdaagse... De Frisoschool gaat nooit verloren, knoop dat in je oren, van achter en van voren…

En zo is het! Op naar de reünie... 25 mei, ik hou hem vrij…