Tweede Wastra Weekend in Taman Indonesia

Afgelopen zaterdag en zondag was het 2e Wastra Weekend in dierenpark Taman Indonesia. Eigenaresse Marlisa Wareman organiseerde samen met batikkenner en kunstenares Sabine Bolk dit culturele evenement in het teken van Indonesisch textiel.

Batik Workshop

Op zaterdag werd het weekend geopend met een Batik Workshop. De deelnemers konden met wax en een speciale batikpen, canting genoemd, aan de slag met hun zelfgemaakte design.

Batik experts Sabine Bolk en Shuen Li Sprit leerden de deelnemers de wax goed aan te brengen op het doek, en vervolgens te verven met diverse kleuren. Het aanbrengen van de wax is een pittige taak omdat de verwarmde wax op de juiste temperatuur moet zijn voor het maken van een vloeibare lijn. In Indonesië doet men er vaak maanden over om een met pen aangebrachte batikdoek (batik tulis) te maken. Deelnemers konden zich laten inspireren door de dieren in het park, en natuurlijk de batiks getoond bij de expositie ‘dieren in Indonesisch textiel’.

Wastra Spreekuur

Op zondag verzorgde Sabine Bolk rondleidingen langs haar batik collectie en vertelde zij over de bijzondere afbeeldingen in de doeken en de dieren die er op te vinden zijn.  Op het batikplein konden de bezoekers kennis maken met diverse textielsoorten uit Indonesië, zoals ikat en batik. Tijdens het Wastra (Indonesisch voor textiel) Spreekuur konden de bezoekers hun meegebrachte doeken laten bekijken door de kenners zoals Sandra Niessen, een antropologe die haar eigen weefcentrum op Batak, Noord Sumatra, heeft opgezet.

De middag werd geopend door een welkomsdans van dansgroep Wahana Budaya Nusantara. De Tari Piring dans afkomstig van de Minangkabau (Sumatra) werd in prachtige traditionele kleding uitgevoerd. Het hoofddeksel had de vorm van de buffel, waar de Minangkabau om bekend staat.

Indonesische Ambassadeur op bezoek

Een bijzondere bezoeker was de heer I Gusti Agung Wesaka Puja, de ambassadeur van de Republiek Indonesië. Samen met de attaché voor cultuur, mevrouw Renate Siagian, hebben zij genoten van de optredens, de batik kunst en de diverse mode ontwerpers.

In de Rumah Fashion, het modehuis, toonden diverse mode-ontwerpers hun kledinglijn. Zo was internationaal modeontwerpster Dian Oerip aanwezig om haar nieuwe collectie van etnische kleding te laten zien. Zij is enorm bekend in Indonesië, en Taman Indonesia is dan ook zeer trots dat ze helemaal naar Kallenkote is afgereisd  om haar kleding te tonen aan het Nederlandse  publiek.  Daarnaast hebben de jonge ontwerpster van het slow fashion label ‘Guave’ een sneak preview gegeven van hun 2de kledinglijn die komende dinsdag in Amsterdam gelanceerd zal worden. Hun collectie is gebaseerd op hun roots uit Indonesië, en hun liefde voor Indonesische patronen en textiel. Ook waren Aryani Collection en LARAS aanwezig met hun ontwerpen en sieraden.

Afwisselend met diverse Indonesische dansen gebaseerd op dieren; pauwendans, paradijsvogeldans en de bijendans van dansgroep Dwi Bhumi, werden er fashion talks gehouden waarbij de kledinglabels hun verhaal konden vertellen. Dit leidde tot een mooie culturele explosie in het zonnige Taman Indonesia, waar ruim 300 bezoekers van genoten hebben!

Volgend maand te doen in Taman Indonesia:

7 maart: Botanische fotografie workshop

15 maart: Indonesian Streetfood, kookworkshop

Meer informatie of hoge resolutie foto’s: info@taman-indonesia.nl