Anita Waage zorgt voor AED in Noordwolde

Noordwolde - Het was een documentaire op de Engelse tv die Anita Waage uit Noordwolde ertoe bracht om een BuurtAED actie te starten.

In die documentaire zag ze iemand die werd gereanimeerd. Het slachtoffer kreeg na vele elektrische schokken toch weer een hartslag en ging later zonder restgevolgen door met zijn leven. Toen Waage meteen daarna het promotiefilmpje zag van de Hartstichting voor een AED in de buurt, was de beslissing snel genomen, ook omdat zij in haar eigen familie veel hartproblemen tegenkomt.

Flyer

Na aanmelding op de site van de Hartstichting startte Waage de actie. Eerst verspreidde ze tweemaal in de directe buurt een flyer, daarna zocht ze ook de publiciteit. Plaatselijk Belang Noordwolde vond het 'een geweldig initiatief' en reageerde met een bijdrage van 100 euro. Hoewel al veel buurtgenoten hadden gedoneerd, was er nog niet genoeg geld binnen.

Daarop werd besloten om met een paar mensen in de buurt huis aan huis aan te bellen om nogmaals het belang van de AED uit te leggen. Die actie had succes en er vonden nieuwe donaties plaats. Via het gebiedsteam van de gemeente in Noordwolde werd zij in contact gebracht met het Dorpenfonds. Daaruit kwam het laatste ontbrekende bedrag, waardoor de inzameling was geslaagd en er sinds kort op de Geldering 54 een AED hangt. De officiële onthulling van de BuurtAED is vrijdag 8 maart. Er zijn in Noordwolde nu minimaal vier vrij toegankelijke AED’s beschikbaar.

Cursus

Hiermee is de actie nog niet voorbij. Het volgende doel is om bewoners van Noordwolde weer de gelegenheid te geven een reanimatiecursus te volgen. De gedachte is dat hoe meer mensen zich aansluiten bij het nationale reanimatiesysteem, hoe sneller er ter plekke hulp kan worden geboden.

Aanmelden voor de cursus in ‘t Buurthuus kan tot 1 april bij Anita Waage via acwaage@gmail.com. Daarna wordt gekeken of er genoeg aanmeldingen zijn om de cursus door te laten gaan.