WOZ-waarde stijgt minder dan landelijk gemiddelde

Regio - De WOZ-waarde van de woningen in de regio is minder snel gestegen dan gemiddeld in Nederland. De stijging in Meppel bleef beperkt tot 4,5%. In Steenwijkerland ging de WOZ-waarde met 7,2% omhoog maar dat is minder dan de landelijke stijging van gemiddeld 8,3%. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder de Waarderingskamer.

De door de gemeente vastgestelde waarde van een huis is bepalend voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting en de waterschapsbelasting. In de regel geldt: hoe meer een huis waard is, hoe meer belasting de eigenaar moet betalen.

De WOZ-waarde is gebaseerd op huizen die in de omgeving worden verkocht, maar die informatie moet vervolgens wel worden gecorrigeerd voor onderlinge verschillen tussen de woningen. Bijvoorbeeld als de ene woning een dakkapel heeft en de andere niet.

Dat betekent dat de WOZ-waarde te hoog of te laag kan zijn, waardoor mensen te veel of te weinig WOZ-belasting betalen

Mensen die denken dat de gemeente de waarde van hun woning te hoog of juist te laag heeft ingeschat, kunnen binnen zes weken bezwaar maken bij hun gemeente. Het is handig om dan vooraf uit te zoeken wat soortgelijke woningen in de buurt waard zijn. Daarbij moet je weten dat de nieuwste WOZ-waarde is gebaseerd op de woningwaarde op 1 januari 2018.

Via het WOZ-waardeloket kunnen mensen kijken wat de WOZ-waarde van woningen in de buurt is, al vermelden nog niet alle gemeenten de actuele waarde met de peildatum 1 januari 2018.