Door de ogen van... André Lampe
Door André Lampe

Onsterfelijk

De krokusvakantie vinden wij in huize Lampe uitermate geschikt om een stedentrip te maken. Meestal naar een stad in Zuid Europa, omdat de kans dan groot is op lekker weer.

De steden zijn vaak heel interessant en met het eten en drinken is ook niets mis. En via internet is alles binnen een zucht geregel: vliegtickets boeken, hotel via trivago en hoppa... ready for take off!

Deze keer bezochten we Valencia, een mooie stad. Dochterlief had haar vriendinnetje Tatum meegevraagd en dat was reuzegezellig. Ik hou van flaneren door een stad en verrek als het niet waar was: ook dit keer viel ik weer met de neus in de boter. Want ik kan juist genieten van iets waar de meeste toeristen van gruwelen...

Celtic

Het zit namelijk zo: in de krokusvakantie is er vaak Champions League en Europa League voetbal en dan weet je het wel: supporters in de stad. En ook in Valencia was het weer raak en voor de vierde keer op rij zaten we weer tussen de voetbal supporters en ook deze keer weer clubfanaten uit Groot Brittannië. Na in Lissabon op de terrassen tussen Arsenal-supporters gezeten te hebben, in Florence gezanmelijk met Spurs-supporters en in Sevilla tussen de Leicester City-supporters, waren het nu de Celtic-aanhangers uit Glasgow die de stad bevolkten.

Johan Cruijff

En deze keer gebeurde er zelfs iets heel fraais. De Celtic-supporters, die zwaar beneveld waren, kregen mij op het terras in de smiezen gezeten in mijn Johan Cruijff shirt inclusief rugnummer 14 dat standaard mee gaat op buitenlandse vakanties. En toen gebeurde het. De Celtic-fans begonnen spontaan te zingen... op de melodie van He Jude van The Beatles zong men:

 

Nananananana..., nananana… Johan Cruijff...

 

Tevens zong men de klassieker:

 

There's only one Johan Cruijff

One Johan Cruijff

Walking along

Singing this song

Walking in a Cruijff wonderland

 

Geweldig, ik kreeg er zowaar een brok van in mijn keel. En het gaf mij de bevestiging wat ik natuurlijk al wist over de wereldberoemde grootheid uit Betondorp, want over Johan zeg ik altijd:

 

Sterren komen, sterren gaan

Maar Johan Cruijff

Zal altijd blijven bestaan

 

Het gaf de stedentrip net even wat meer cachet. Bij het verlaten van het terras kon ik een brede glimlach niet onderdrukken, zwaaide nog even naar het Schotse legioen en als toegift zongen de Celtic-supporters:

 

Johan Cruijff superstar

Everyone knows

how great you are

 

Neerlands beste voetballer ooit en mijn idool Johan Cruijff zal nooit vergeten worden, waar je in de wereld ook bent… ‘In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk’, zei Cruijff eens over zichzelf aangaande zijn status en roem. En daar kreeg ik in Valencia andermaal weer het bewijs van...