Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… bucketlist

Zo heel af toe, onregelmatig, overvalt iemand me met een ‘zeg kun jij even heel snel hier iets ludieks op bedenken want jij bent van de woorden toch?’. En dan bevries ik instant. Dan blijf ik bijvoorbeeld hangen op het woord ‘ludiek’.

Vraag ik me af waarom de betreffende persoon voor ludiek kiest, en niet voor - bijvoorbeeld - ‘speels’. Want dat betekent het, maar dan in het Frans. Het zou ook iets Engels kunnen zijn. Dan wordt het ‘zeg kun jij even hier iets funnies op bedenken?’. 

Dat zou een heel legitieme vraag zijn. Iets ‘funnies’ vragen. Of iets seriously, mag ook. Dat had ik vandaag. Toen vroeg iemand me of ik - seriously - éven iets anders kon bedenken voor het woord bucketlist. Nog los van de vraag of een bucketlist überhaupt - maar dat is dan weer Duits - nog wel van deze tijd is. Want persoonlijk bedenk ik altijd pas dat iets op mijn bucketlijst had kunnen staan als ik het net gedaan heb en het er symbolisch afstreep.

Hoe dan ook, of ik dus even een Nederlands woord kon bedenken voor bucketlist ‘want ik ben van de woorden’.

In een competitieve opwelling schoten er wel een paar alternatieven door mijn hoofd. Emmerlijst valt natuurlijk af, daar hangt de spruitjeslucht in een walm omheen. Maar verlanglijst zou misschien wel passend zijn. Of wensenlijst.

Ik zei ze niet hardop, mijn overpeinzingen. Waarschijnlijk omdat ik zelf vond dat als je aan iemand vraagt om ‘iets ludieks te bedenken voor het woord bucketlist want jij bent altijd zo leuk met taal’, dat dan het woord verlanglijst niet echt heel sexy is. Of moet ik verleidelijk zeggen? Want sexy is off course echt très Engels en het ging er juist om dat we al dat ge-Engels nou eens lekker bij de Brexit zouden laten.

Nee, een écht heel ludiek woord moet het zijn, echt satisfying, dat nieuwe woord voor bucketlist. Want satisfying is het nieuwe woord voor fijn.

Dat wil zeggen, ik dénk dat dit het nieuwe woord is, maar waarschijnlijk loop ik echt lightyears achter en is het echt zó 2018. What do I know? Anyway. Een goed woord voor bucketlist dus. Áls de bucketlist al sustainable is, at the least.

Ik zeg afschaffen die hap. Zijn we overal vanaf. En kunnen we het hele ‘laten we een nieuw woord bedenken voor bucketlist’ ook afstrepen van de emmerlijst.