GroenLinks Steenwijkerland: autorally geeft te veel overlast voor mens en natuur

Steenwijkerland - GroenLinks Steenwijkerland heeft grote moeite met de Zuiderzeerally, die vrijdag 15 en zaterdag 16 maart op het programma staat. Het evenement is een begrip in Flevoland, maar speelt zich ook af op talloze wegen in Steenwijkerland.

De organisatie, Stichting Autosport Noordoostpolder, houdt snelheids- en behendigheidsproeven in de directe omgeving van de Weerribben, de Wieden en de Linde (Kuinre, Blankenham, IJsselham, Blokzijl, Moespot, Vollenhove, Oldemarkt, Steenwijkerwold en Basse). Hiervoor worden verschillende wegen afgesloten.

‘Niet meer van deze tijd’

GroenLinks vindt het niet gepast dat overheden gelegenheid bieden aan dit soort grootschalig vermaak nabij het Nationaal Park. De partij vindt het niet meer van deze tijd, met een te hoge CO2-uitstoot en protesten tegen laagvliegroutes, om een autorally in de publieke ruimte en nabij kwetsbaar natuurschoon te organiseren.

Aantasting van de rust

Fractievoorzitter Ronald van Vlijmen: ‘Wij willen aantasting van de rust en overlast voor mens en natuur voorkomen. Het belang van de rallysport is ondergeschikt aan het hogere algemeen belang. Zeker in een gemeente die zegt trots te zijn op haar rust, ruimte en natuurwaarden en die ook nog klimaat- en biodiversiteit-doelen wil halen. Dit zorgt bovendien voor verstoring van de flora en fauna, en dat juist aan het begin van het broedseizoen.’

Heel veel lawaai

‘Vorig jaar ging deze rally met heel veel lawaai gepaard’, ervoer Martien Spitzen, bestuurslid van GroenLinks Steenwijkerland uit Oldemarkt. ‘Door diverse afsluitingen worden aanwonenden bovendien urenlang beperkt in hun bewegingsvrijheid. De eerste onderdelen van de rally worden vrijdag ook nog eens tot diep in de avond gehouden’.