Rob de Nijs: een hese stem, wat stram in het lijf en toch eeuwig jong

Steenwijk - De man is inmiddels 76 jaar, maar dat weerhield hem er niet van om in een spijkerbroek, sneakers en een zwart overhemd met gilet zaterdagavond het podium van De Meenthe op te gaan voor zijn jubileumconcert.

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 550
Waardering: ****

Het giletje zou later op de avond verwisseld worden voor een colbert. Het publiek was er niet minder enthousiast om en een brede lach volgde. Een van Neerlands meest bekende zangers Rob de Nijs kon samen met zijn muzikanten aan zijn jubileumconcert beginnen. Het moge duidelijk zijn dat de man op zijn zachtst gezegd een imposante carrière heeft.

Vijftig jaar in het vak zitten mag dan ook best gevierd worden. Nieuw werk van zijn laatste plaat ‘Niet voor het laatst’ (uit 2017 en volgens velen één van zijn beste), waaronder ‘Weemoedig’ en ‘Morgen kom je terug’ werden afgewisseld met het oudere en bekendere werk als ‘Zondag’, ‘Malle Babbe’, ‘Banger Hart’ (de enige nummer 1 hit van Rob de Nijs).

Hij liet Franse chansons horen, waaronder ‘Eeuwig jong’ – origineel van Charles Aznavour en vertaald door Jan Rot. Aan zijn laatste plaat werkten overigens Spinvis, Daniël Lohues en Frederique Spigt mee. Ook zijn ex Belinda Meuldijk leverde een aanzienlijke bijdrage aan zijn laatste plaat.

Verkoudheid

Zijn zang startte wat stroef. De stem was wat rauw. Zijn hele voorkomen en zijn wat rauwe stem gaf een Joe Cocker-achtige indruk. Zelf gaf hij zijn verkoudheid de schuld maar daar moest hij zelf nog het hardst om lachen.

Na de pauze zou hij zeggen dat hij de kikkers in de keel stil had gekregen en dat hij ze allemaal van bier had voorzien.

Ondanks de wat strammere stem en de wat houterige bewegingen kreeg hij het publiek toch aan het dansen, zingen en klappen met klassiekers ‘Zuster Ursula’, ‘Ritme van de regen’ en ‘Zomer’, waarbij hij tijdens de bijna hardrockachtige gitaarsolo die in ‘Zomer’ ten gehore werd gebracht het publiek aanspoorde om een ‘We will rock you’-clap te doen. De gitarist was tof.

Strak

De band speelde strak. En na het laatste liedje kwamen ze nog één keer terug voor het wonderschone ‘Alles wat ademt’ – want wereldvrede. Een wat stugge, hese stem, wat stram in het lijf misschien maar de lol is er zeker niet minder om.

Het was één grote Rob de Nijs-sing-along-avond samen met het publiek. Als je dat op die leeftijd nog weet te bereiken dan ben je gewoon eeuwig jong en tel je nog mee.

Elisabeth Bijker