Het moderne leven
Door Misja Boonzaayer

Dus… zucht

Mijn vader heeft een rond gezicht. Ook wel ‘een gezicht dat ongeveer even lang is als breed’. Maar rond is makkelijker.

Mijn vader heeft ook enigszins afhangende wangen. Dat komt misschien door de leeftijd - hij is op een leeftijd dat alles zakt behalve zijn tandvlees. Hoewel mijn zussen en ik hem vroeger al uitdaagden om een moorkop in één keer in zijn mond te doen, waar hij ook één keer op ingegaan is (en met succes).

Ik heb dat ook. Enigszins afhangende wangen bedoel ik, geen opkruipend tandvlees. Inclusief een groef aan weerszijden van mijn mond om de neerwaartse beweging van mijn wangen te accentueren. Ik heb dan ook een Sint Bernard. En een chagrijnig hoofd, van nature.

Diverse malen in mijn leven is mij gevraagd of ik boos ben op momenten dat ik dat niet was. Wat daarbij niet helpt, is dat mijn stem nogal zwaar is. Dus als iemand al het lef heeft om te vragen of ik boos ben, dan schijn ik dus weinig overtuigend ‘nee hoor’ te bulderen.

Laatst werd ik er fijntjes op gewezen dat ik - ook nog eens - heel vaak zucht. En lul je daar dan maar eens uit, als je dan met je afhangende wangen iemand op zware toon meldt dat je niet boos bent, en vervolgens zucht. Dat is geenszins geloofwaardig.

Terwijl zuchten gewoon heel erg lekker is. I love zuchten. Misschien zit er een heel klein ietsiepietsie jeugddingetje in, als ik denk aan de keren dat mijn vader met zijn afhangende wangen en zware stem tegen me zei: ‘Niet zuchten!’, maar dat was meestal nadat hij had gevraagd of ik mijn kamer nou eindelijk een keer ging opruimen.

Tegenwoordig zucht ik ‘gewoon’. Omdat het lekker is. Het schijnt zelfs zo te zijn dat zuchten ontzettend gezond is. Het heeft iets te maken met het vullen van ook die longzakjes helemaal achterin, en niet alleen die zakken die altijd vooraan staan. Even iedereen erbij, even zuchten. En de techniek is simpel. Zuchten is eigenlijk twee keer inademen. Je ademt in, je lijf denkt dan: ‘ho ho eens even, even iedereen erbij’, dan adem je nog een keer in en dan adem je uit.

Eigenlijk zou iedereen veel vaker moeten zuchten. En er ook gewoon openlijk voor uit moeten komen dat zuchten heel lekker is. Behalve dan die mensen die alles in een zucht en een scheet doen.

Zucht.