The Kik verkoopt zichzelf knap in ‘The Kik Hertaalt!’

Steenwijk - Begin jaren zestig was het in Nederland heel gewoon dat de grote hits uit Engeland en Amerika in ons land vertaald werden en op single uitgebracht in het Nederlands. ‘Wake Up Little Susie’ werd dan bijvoorbeeld ‘Willem Word Wakker’.

Een beproefde manier om een nationale hit te scoren. The Kik ziet er niet alleen uit als de artiesten in het genoemde tijdperk, maar bedienen zich van dezelfde manier van muziek maken. De vijfkoppige band toert langs de theaters met ‘The Kik Hertaalt!’

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 230
Waardering: ***

Frontman Dave von Raven en de zijnen voorzien Engels- en Duitstalige hits van Nederlandse teksten. ‘Can’t Buy Me Love’ van The Beatles wordt bijvoorbeeld ‘Geen Rooie Cent’. En zo worden ook nummers van The Kinks, Adele en Chef’ Special tekstueel omgebouwd.

Von Raven doet dat knap. Hij blijft redelijk bij het onderwerp van het oorspronkelijke nummer en is in staat om goed passende teksten te schrijven op bestaande structuren. Lettergrepen, klemtonen en verhaal staan allemaal op de juiste plek. De hertaalde stukken worden gespeeld in Merseybeat-stijl op een degelijke, functionele manier zonder technische hoogstandjes. Al moet gezegd worden dat het soms smullen is van het zeer virtuoze spel van sologitarist Arjan Spies.

Sketches

De band - en dan met name Von Raven - bedient zich van een droogkomisch soort humor. Tussen de nummers door speelt zich een hoop ongein af, maar dan wel bloedserieus gebrachte ongein. Meligheid is troef en hier en daar werkt het prima, maar meestal haalt het de nodige vaart uit het programma.

De sketches tussendoor zijn van een landerig Monty Python-gehalte en raken regelmatig kant nog wal. Dat kan heel goed werken, maar het ontbreken van richting is minder storend dan het feit dat de voortgang van de voorstelling vertraging op loopt. Het gaat in elk geval ten koste van de algehele amusementswaarde.

Eigenzinnig

The Kik heeft maximaal rendement gehaald uit het feit dat ze een seizoen huisband was van De Wereld Draait Door. Dave von Raven zet een duidelijk, eigenzinnig profiel neer en zet zichzelf en daarmee de hele band succesvol in de picture.

Het welslagen van een avond The Kik in het theater komt niet door virtuositeit, maar door het verkopen van het product Dave von Raven en The Kik. En als het werkt, dan werkt het.

Door: Bert Middelbos