Column Door de ogen van André Lampe: 'Je moet het maar bedenken…'

André Lampe. Foto: Bergsma Lifestyle

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind van het kabinet Rutte 4 is aan het brainstormen geslagen en gaat zich inzetten om genderspecifieke woorden als raadsheer, voorman, huisvader, herenakkoord en wat al niet meer uit het burgerlijk wetboek te verbannen. Hij wil een genderneutraal burgerlijk wetboek.

Het zal wel aan mij liggen, maar ik trek dit soort doorgeschoten acties slecht. Weerwind begrijpt wel dat het een hele ingreep en klus gaat worden om zoiets te realiseren, maar ik zeg u dat - mocht het hem lukken - het hek van de dam is. Dan kom je daarna vanzelf in een volgende fase waarin alles wat straatbeeldbepalend is ook aan de beurt komt. Winkels, horeca, openbare gebouwen en straatnamen komen dan ook onder vuur te liggen.

Ik zie het zo gebeuren hoor, dat alles wat ook maar enigszins naar een man of vrouw verwijst ook in Steenwijk dan onder het vergrootglas komt te liggen. Sander Fortunati & Boudewijn van Dijk kunnen het dan schudden met de naam De Heren van de Rechter. Om niet onder vuur te komen liggen zal de naam van het grand café moeten veranderen. De enige optie, die dan nog rest, is De Genderneutralen van de Rechter.

Collega Chris Oost van Zus & Zo zal ook moeten brainstormen over een andere naam. Het & Hen is een optie. De straatnaam Herenslagen in de wijk Oostermeenthe kan dan ook niet meer. Xslagen is een alternatief. Jeroen Huisman zal naar de burgerlijke stand moeten om zijn naam te laten veranderen in Jeroen Huis want het woord ‘man’ in zijn achternaam kan niet meer op de gevel van de beddenzaak: te kwetsend voor de genderneutrale wereld. De naam Heerenbrug kun je de genderneutralen niet aandoen. De Heerenbrug zal verder door het leven moeten als de Regenboogbrug. De Vrouwenstraat is voor een voormalige vrouw die nu man is te kwetsend. Mensenstraat is nog de enige optie.

Bovenstaande is natuurlijk allemaal met een knipoog geschreven, maar mocht het gebeuren, dan kijk ik er niet van op. Met de genderneutrale mens heb ik totaal geen moeite. ‘Leven en laten leven’, is mijn motto, maar waar die minister Weerwind bloedserieus mee komt aanzetten?? Hou toch op. Andersdenkenden zullen zeggen: ‘Lampie, je bent het gevoel met de huidige samenleving kwijt. Je hebt oogkleppen voor en ziet niet wat er speelt in de maatschappij.’

Inzake de hersenspinsels en voornemens van minister Weerwind, denk ik dan wel: Mooi laten zitten, die oogkleppen…

Nieuws

menu