Column Door de ogen van... André Lampe: 'Alles went, behalve een vent'

André Lampe. Foto: Bergsma Lifestyle

Gelukkig waren de treinen van NS vorige week het spoor niet bijster. Opgewekt stapte ik de exact op tijd gearriveerde intercity richting de Hollandse wereld in. Nietsvermoedend nam ik plaats schuin tegenover twee dames van rond de midden vijftig.

De kirrige dames voerden een gesprek over hun ervaringen met datingsites. Uit hun conversatie maakte ik op dat dit tweetal al ruim ervaren was op het datingslagveld en dat zonder enige vorm van gêne wereldkundig in de openbaarheid gooiden. Ik dacht: „Nou, daar gaan we weer.” Op televisie gooien ze je al dood met programma’s over de liefde en daten, krijg ik in de trein ook nog datingverhalen. Het lijkt wel of iedere alleenstaande aan een partner wil of moet vandaag de dag. Dat zoiets dan ook nog breeduit gemeten te volgen is via de televisie nemen deelnemers schijnbaar voor lief. Het doel heiligt de middelen. Gelukkig is de afstandsbediening altijd binnen handbereik. Weg met die bende. Er komt zelden een match uit en het boeit mij ook niet.

Dit in tegenstelling tot de twee dames in de trein, die met veel bombarie de ene na de andere date bespraken en over welke datingssite hen het meeste aansprak. Over het swipen op Tinder en over hoe sommige datingapps je koppelen aan iemand op basis van je interesses. Waarvan één van de dames zei: „Het zou mooi zijn als ze mij eens koppelen met iemand uit mijn eigen stad en leefomgeving. Dat voelt wat vertrouwder.” Ik zat direct te denken: „Daar heb je geen datingapp voor nodig. Bel aan bij een vrijgezelle buurtgenoot.” Mocht ik zelf ooit op zo’n datingapp staan en ik zou graag gekoppeld willen worden met het volgende profiel: man zoekt lokale vrouw, kijkt veel voetbal, is Ajax-supporter in hart en nieren en zoek gelijkgestemde. Dan weet ik bij voorbaat al aan welke lokale vrouwen de datingcomputer mij koppelt: Willie Gaal en Janet Nijzing, die zijn diehard Ajacieden. Maar dat terzijde.

Er zullen ongetwijfeld koppels zijn die door datingapps het geluk gevonden hebben. De dames in de trein kwamen niet verder dan een avondje uit eten, borrelen, en een one night stand. Ook niet verkeerd. Dan kan de passie zijn weg ook eens vinden in het leven, ook al is het maar voor een avond. Ontlading doet een mens goed. Maar wat een gedoe. „Het profiel en de foto’s van een man zijn op een datingsite perfect maar in het echt valt het vaak tegen”, zei één van de dames. „En het zijn vaak wolven in schaapskleren”, zei haar reisgenoot. Ze sloten het onderwerp lacherig af met de stelling: ‘alles went, behalve een vent’. Amen, zei ik er zachtjes achteraan…

Nieuws

menu