Column Door de ogen van... André Lampe: Oktoberfest

Het Oktoberfest in 2019. Foto: VV d'Olde Veste'54

Één keer per jaar lijkt mijn voetbalclub VV d’Olde Veste ’54 zowaar op Bayern München. Niet qua prestaties op het veld - als je dat in acht zou nemen gaat iedere vergelijking mank - maar bij onze club zijn we net zoals de club uit Beieren verweven met het Oktoberfest.

De duurbetaalde voetbalsterren van Bayern München ruilen tijdens het Oktoberfest voor één keer hun Armani-pakken in voor een Lederhose en hun echtgenotes toveren spontaan een Dirndl-jurkje uit de kast.

Bij de selectie van trainer Dick Krommenhoek zal dat op 29 oktober niet anders zijn. Met dien verstande dat het elitekorps van Olde Veste de spijkerbroek inruilt voor de Lederhose. Op deze oktoberfestdag zal de hoofdmacht voorafgaand aan het feest eerst nog moeten aantreden tegen VV Buitenpost en misschien dat mede-organisator van het Oktoberfest en selectiespeler Martijn Strijker zijn coach Dick Krommenhoek nog kan bewegen om de warming up voorafgaand aan deze wedstrijd in Lederhose te laten doen. Zou een ludieke geste zijn en je strooit tegenstander Buitenpost zand in de ogen. De Friezen zullen denken: ‘We spelen vandaag tegen een bierelftal, dat gaat een makkie worden.’

Iedereen is welkom

Het Olde Veste Oktoberfest viert zijn eerste lustrum en pakt groots uit. Er komt een grote tent aan de Parallelweg die zijn weerga niet kent en een ieder is welkom, lid of geen lid van de club. Hoe meer zielen hoe meer vreugd is het credo de avond. Wie een gezellig Oktoberfest wil vieren en ervaren hoeft de grens niet over deze dag. Waar de leden van Olde Veste normaal gesproken op het voetbalveld binnen de krijtlijnen tegen elkaar zeggen: ‘Jetzt gehts los’ gaat dat nu gebeuren in de feesttent op sportpark Parallello.

Er zijn leden die op het voetbalveld niet zoveel indruk maken maar tijdens dit feest wel uitblinken en indruk maken. Bier drinken blijkt toch een stuk makkelijker dan voetballen is een understatement op deze avond. Misschien hebben we ook nog binnen of buiten de vereniging nog jodeltalenten zitten, of personen die normaal gesproken op het veld als scheidsrechter op een fluit blazen nu ook geluid uit een Waldhorn kunnen produceren. Het kan allemaal hoor, op deze avond.

‘Loat ze niet skieten’

Bij Olde Veste doet de kreet van de trouwste supporter die de club ooit gekend heeft, wijlen Willem de Bone, het nog steeds goed op wedstrijddagen langs de lijn. „Loat ze niet skieten”, riep Willem steevast en luidkeels bij balbezit van de tegenstander. Het credo tijdens het Olde Veste Oktoberfest zal iets anders klinken: ‘Eins, zwei drei, saufen’ zal het goed doen tijdens het Oktoberfest.

Viel Spass allemaal...Nieuws

menu