Column Door de ogen van... André Lampe: The Chosen Ones

Erik Homan (CDA) legde de eed af. Foto: Wilbert Bijzitter

Steenwijkerland heeft gekozen. Met een opkomst die iets hoger lag dan het landelijke gemiddelde, waarvan bleek dat de helft van de kiesgerechtigden dacht: „Het zal mij aan de kont roesten, ik heb niks met politiek.”

Tja, of het slim is om niet te stemmen, dat moet een ieder maar voor zichzelf bepalen. Ik stem altijd trouw. Het is een democratisch verworven recht, daar moet je gebruik van maken naar mijn inzicht. Wat wel opzienbarend is, er zijn ook mensen die blanco stemmen. Daar begrijp ik geen bal van, maar dat zal wel aan mij liggen.

Als je de moeite niet neemt om je stem uit te brengen - om wat voor reden dan ook - dan moet ik altijd denken aan de woorden die cabaretier Wim Kan ooit eens zo mooi sprak: „Wie de sport niet beoefent, moet zich ook niet met de spelregels bemoeien.” Deze uitspraak gebruikte ik trouwens ook eens op een ander vlak, schiet mij nu zo te binnen. Ik zei dat tegen twee verstokte vrijgezelle broers en oud-collega’s, die graag naar vrouwen keken en er van alles bij bedachten, maar het bleef altijd bij blaffen, nooit bijten. Na mijn Wim Kans opmerking viel er even een stilte bij de broers en om de situatie te redden, riep ik maar snel: „Er is altijd nog hoop. De vulkaan moet bij jullie toch ook eens tot eruptie komen…” Daarop kreeg ik van de broers het verbijsterende antwoord: „Ach, daar hebben wij geen last van, wij zweten het er wel uit.” Van zo’n bizarre ontboezeming, begint een mens ook spontaan te zweten, niet door een overdaad van testosteron, maar van verbijstering.

Laat maar, ik dwaal af van het onderwerp. We zullen de chosen ones van de gemeenteraad met belangstelling volgen. Bedenk wel dat u daar zit omdat u gekozen bent en niet voor uw eigen belang en ego. We hebben als gemeente Steenwijkerland hete hangijzers in het vuur hangen. Aan u allen als gemeenteraadsleden de taak om hier het oog op te houden en waakzaam te zijn. Een gemeente c.q. college kan van alles bedenken en willen uitvoeren, maar de gemeente is in kostenvretende projecten of in het aanleggen en bouwen van - weet ik allemaal - eigenlijk slechts een tussenpersoon. De uiteindelijke kosten dienen opgehoest te worden door de inwoners en bedrijven.

Één van de taken van de gemeenteraad is om er op toe te zien dat alle plannen die het college uitvoert naar behoren en binnen budget worden volbracht. Ik wens de 27 ‘Chosen Ones’ daarbij veel wijsheid, inzicht en gezond verstand toe!

Nieuws

Meest gelezen

menu