Door de ogen van... André Lampe: Bijna een Boemiegate in Steenwijk

Het bronzen beeld op een van de bankjes op de Markt. Foto: Mediahuis Noord

Och, och, och, het was nog net geen breed gedragen maatschappelijkie discussie binnen onze stadspoorten, maar het hield de gemoederen op social media en op straat danig bezig. Het standbeeld dat op de Markt geplaatst is voor onze overleden straatkat Boemie, was trending topic, bijna hadden we een Boemiegate.

Niet iedereen die reageerde - op wat voor platvorm dan ook - was goed geïnformeerd over de totstandkoming van het standbeeld voor de overleden stadskat. Er waren mensen die dachten dat de gemeente voor de kosten opdraaide inzake het standbeeld voor Boemie. Dat is een misverstand. Het vereeuwigen van Boemie in de vorm van een beeld is middels crowdfunding gerealiseerd. Dat mensen daar geld aan doneren geeft maar aan dat Boemie een grote impact heeft gemaakt bij een deel van onze inwoners. Persoonlijk heb ik niets met het plaatsen van het standbeeld voor Boemie, maar als mensen daar gelukkig van worden, dan moet je dat mooi zo laten.

Ik las wel een opmerking op internet waarvan ik dacht: “Nou als ik dat zou doen, dan word ik thuis niet meer serieus genomen.” Iemand zei zowaar: “Wie er behoefte aan heeft kan Boemie nu alsnog aaien en knuffelen.” “Tja, laat maar”, dacht ik. Tegenstanders van het plaatsen van het beeld van de stadskat zeggen unaniem: dan kun je voor personen die altijd het koophart van Steenwijk gezicht en kleur hebben gegeven en ons zijn ontvallen, ook wel een standbeeld oprichten. Nou daar gaan we dan: Ome Cor Oost bij de ingang van de Gasthuisstraat, Harm Bollema en Joop Smid op de Markt, Arend Piest achter de HEMA. Kobus Oost in de Oosterstraat, Ger Vos voor de bioscoop en Jan de Vries in de Weemstraat om maar wat kleurrijke namen te noemen. En velen opperden: dan moet Freek Oosterhof ook een standbeeld op de Markt krijgen. En persoonlijk vind ik dat wijlen Gerard Buisman onze stadstroubadour allang een standbeeld had moeten hebben naast de Steenwijker Toorn.

Tevens hebben we nog te maken met de hangouderen die onder leiding van Sieb van der Laan al geruime tijd de Markt als hangplek hebben uitgekozen. Die zijn ook gezichtsbepalend. Mocht er één van deze in de volksmond geheten ‘Benidorm Bastards’ ons ontvallen, zal de rest van de roedel nu ook denken: we gooien er een crowdfunding tegenaan voor een standbeeld. Dan gaat het nog druk worden op en rondom de Markt in ons koopcentrum.

Nieuws

menu