Black Metal in De Buze groot succes

Al met al was er sprake van een mooie muzikale avond in het teken van één genre maar dan toch weer enorm gevarieerd. Foto: Joyce Rode

Januari Metalmaand! Althans zo lijkt men er in De Buze over te denken. Een van de opdrachten voor Poppodium De Buze van gemeente Steenwijkerland was dat de toekomstige programmering breder moest worden dan voorheen. Om deze reden werd er, in tegenstelling tot eerdere jaren, wat minder aandacht aan het metalgenre geschonken.

Zo veel minder dat er vragen vanuit het publiek kwamen: „Wanneer speelt er weer eens een metalband in De Buze? Metal is nog steeds een gewild genre en dat is reden voor de programmeurs om hier gehoor aan te geven. Twee weken geleden speelden er al drie metalbands in verschillende stijlen in De Buze en afgelopen zaterdag stond volledig in het teken van de Black Metal.

De eerste band kwam uit België. De bandnaam deed het al vermoeden: ‘Onrust’ zorgde er voor dat alle stof, voor zover aanwezig, uit de kieren van het pand geblazen werd. De stevige maar heldere sound van de band wist het aanwezige publiek eigenlijk vanaf de eerste noot al te boeien. De band wisselt agressieve, in-your-face passages af met rustige gitaarlijnen die voor de mooie rustpunten zorgen in de muziek. Al met al leverde Onrust zeer sterk samenhangend concert af.

Shagor

De tweede band van de avond ‘Shagor’ bracht iets meer traditionele melancholische black metal. Niets mis mee, het hoeft niet altijd vernieuwend te zijn. De beuk er in en gaan! Onderdeel van de act was dat de mannen allen geschminkt waren. De muziek van ‘Shagor’ stond als een huis.

De afsluiter van de avond was ‘Freja’. Ook hier weer lange eenduidige composities. Het is duidelijk de bedoeling dat je door de sfeer in de muziek in een bepaalde trance dient te raken. De verhoudingen qua geluid op het podium waren helaas wat uit onbalans. De gitaar van de zanger overstemde de rest te veel qua volume waardoor de andere gitaristen niet zo goed te horen waren. Als geluid te hard van het podium komt dan kun je daar als geluidsman voor de zaal niet veel aan corrigeren. Dus daarvoor alle begrip. Het leek het publiek niet te deren en de band was in zijn geheel interessant genoeg om de aandacht vast te houden. In het bijzonder de gruntende zangeres was een leuke verrassing. Atmosferische black metal die met veel passie werd gebracht.

Gevarieerd

Al met al was er sprake van een mooie muzikale avond in het teken van één genre maar dan toch weer enorm gevarieerd. Breed programmeren blijkt dus ook op verschillende manieren geïnterpreteerd te kunnen worden. Dat bleek wel in de reacties van het publiek. De ene vond die bepaalde band het beste en de ander was het daar niet mee eens. Missie geslaagd.

Komende zaterdag 4 februari staat De Buze in het teken van garagerock. Er zijn nog kaarten voor Magnetic Spacemen en The Ballet Bombs verkrijgbaar. Meer informatie via www.buze.nl .

Nieuws

menu