CaDansa: groot internationaal dansfestival in De Meenthe

Na een dansuitleg kan iedereen desgewenst direct de dansvloer op en genieten van de heerlijke muziek die door De Meenthe te horen zal zijn.

Na een dansuitleg kan iedereen desgewenst direct de dansvloer op en genieten van de heerlijke muziek die door De Meenthe te horen zal zijn. Foto: Arne de Laat

CaDansa in De Meenthe (van donderdag 20 oktober tot en met zondag 23 oktober) is het grootste internationale balfolkfestival van Nederland, dat wordt bezocht door vele honderden dansers en muzikanten uit binnen- en buitenland. Het is een uniek dansfestival, met maar liefst vijftien bands.

Een topgelegenheid om kennis te maken met balfolk, de muziek van deze bijzondere dansstijl en wie weet - zelf ook nog eens een dansje te wagen.

CaDansa is een balfolkfestival. Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Bij balfolk worden er zowel koppel- als groepsdansen gedaan. Het gaat er vooral om gezellig met elkaar te dansen: plezier hebben is belangrijker dan de goede pasjes zetten. Een vaste (dans)partner is niet nodig en meedoen is eenvoudig, zeker omdat er bijvoorbeeld op donderdagavond vooraf een dansuitleg wordt gegeven over de basisdansen. Daarna kan iedereen desgewenst direct de dansvloer op en genieten van de heerlijke muziek die door De Meenthe te horen zal zijn.

De bands die optreden op CaDansa komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Frankrijk, Tsjechië en Scandinavië. Onder andere de Franse bands Bargainatt, Tref!, Loogaroo, de Tsjechische Mr Folxlide en het Scandinavische Variomatic kom je tegen op het festival dit jaar.

Workshops

Daarnaast is er ook een open podium, waar bezoekers verrassende artiesten en nieuwe combinaties kunnen komen bewonderen. Ook daar spelen de grote namen graag nog wat extra muziek voor de liefhebbers. Het programma heeft, naast livemuziek, ook meer dan twintig workshops voor zowel dansers als muzikanten, met iets voor absolute beginners tot de ervaren danser/muzikant en alles ertussenin.

Bovendien is ook de sfeer en juist het sociale contact meer dan belangrijk voor dit festival. Zo is er een silent disco in de avond met niet alleen balfolkmuziek, maar is er ruimte om gezellig met elkaar te praten in de lounge, fijne lokale drankjes te doen aan de bar en voor de liefhebbers zijn er ook nog bord- en allerhande andere spelletjes te doen.

In 4 dagen worden er 1000 bezoekers minimaal per dag verwacht voor deze bijzondere genre in de muziek en dans. De 4 dagen geven ook een enorme toeristische impuls want alle hotels, Bed en Breakfast accommodaties, huisjes, campings en andere verblijfsaccommodaties zitten vol.

CaDansa is dit jaar van donderdag 20 oktober tot en met zondag 23 oktober bezig. Kaarten zijn nog te koop, voor zowel een enkele dag als het gehele festival van vier dagen. De prijzen en de ticketshop zijn te vinden op https://www.cadansa.nl/tickets/ . Later beslissen om te komen is ook nog mogelijk, er zijn ook aan de deur nog tickets te verkrijgen.

Voor een indruk van hoe het festival eruit ziet: https://www.youtube.com/watch?v=1aUmp14TLko . En de aftermovie van de vorige editie: https://www.youtube.com/watch?v=Vgp1WS4prGo