De Galerie Steenwijk wint Anne Beeltje Cultuurprijs. ‘Een geweldige opsteker voor ons’

Trijn Jongman overhandigt de prijs uit aan Henk van de Wal, voorzitter van De Galerie Steenwijk. Tussen hen in genomineerde Dick Koper en rechts Alie Stroeve van cabaretgroep Twee Recht, Twee Averecht, de andere genomineerde. Foto: Sieb van der Laan

De Galerie Steenwijk heeft de Anne Beeltje Cultuurprijs gewonnen. Voorzitter Henk van de Wal was ‘zeer blij’ met deze prestigieuze prijs, die vrijdagavond in de Kleine Kerk tijdens de opening van het culturele festival Kornelis Kopje Cultuur werd uitgereikt. „Dit is een geweldige opsteker voor ons.”

Heeft De Galerie een opsteker nodig? „Ja, want we zitten in een lastige periode wat betreft de huisvesting. Op korte termijn zijn er zorgen, want zoals bekend is het Rabogebouw verkocht en komen hier appartementen en penthouses. We zouden eerst naar beneden, naar de bibliotheek, moeten verhuizen, totdat we een definitieve plek in het vernieuwde museum aan de Markt kunnen krijgen. Wanneer dat is, is nog een groot vraagteken. De raad moet nog altijd hierover beslissen”, licht Henk van de Wal toe.

De Galerie werd door de jury geroemd omdat het al sinds 1966 een podium geeft aan vele kunstenaars, lokaal, regionaal, maar ook landelijk. „En de toegang is gratis”, zei juryvoorzitter Folkert Jellesma. Andere genomineerden waren Dick Koper en de dames van cabaretgroep Twee Recht, Twee Averecht. De prijs is bedoeld voor een persoon, organisatie of groep die een belangrijke bijdrage leverde aan het culturele leven van Steenwijkerland. Het gaat om culturele prestaties op het gebied van de beeldende kunst en het gebied van de podiumkunsten.

Eerbetoon

De Anne Beeltje Cultuurprijs is door de gemeente Steenwijkerland en de Lions Club Steenwijk in het leven geroepen als eerbetoon aan de in 2008 overleden oud cultuurwethouder Anne Beeltje. Het is de zesde keer dat de prijs werd uitgereikt. Eerder wonnen Wim Hey (2010), Claartje van Dokkum (2012), Theatergroep Sjeu (2014), Jan Toor (2016) en Han Evers (2018) deze prestigieuze prijs. In het jaar 2020 kon de prijs niet worden uitgereikt vanwege corona.

De prijs bestaat uit een oorkonde en een door de gemeente Steenwijkerland en de Lionsclub Steenwijk beschikbaar gesteld bedrag van € 2.000,- Pia en Anne Beeltje, kinderen van wijlen de heer Anne Beeltje, lieten Inge Jonkers een schaal maken voor de winnaar.

Nieuws

menu