De kracht van het zwijgen op de ramen

Op de ramen van dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote zijn 's avonds de verlichte foto' s van Djala Baar te zien.

Op de ramen van dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote zijn 's avonds de verlichte foto' s van Djala Baar te zien. Foto: Aangeleverd

Op de ramen van dierenpark Taman Indonesia zijn de foto’s te zien van Djala Baar. Zij maakte die in het dierenpark, op zoek naar haar Indische roots. Het was haar afstudeerproject waarmee ze werd verkozen tot een van de talenten van haar afstudeerjaar.

‘De kracht van het zwijgen’ vertelt het verhaal van het dierenpark en de persoonlijke zoektocht van de fotograaf naar haar Indische wortels. Het laat zien hoe het heden met het verleden verbonden is en hoe de herinneringen aan de Indische geschiedenis bewaard blijven.

Djala komt uit Emmen en studeerde in juni af aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Als derde generatie Indo is zij opgegroeid zonder veel te weten over haar Indische roots . Hierbij lijkt zwijgen een terugkerend thema in haar onderzoek te zijn. Voor deze fotoserie heeft zij in het dierenpark Taman Indonesia gefotografeerd. Het park haar heeft laten zien dat er niet altijd gesproken hoeft te worden om te kunnen herinneren.

Paradijs

In Taman Indonesia heeft Andrea Wareman, samen met haar man Henk en hun kinderen een eigen stukje Indonesië gecreëerd. Een plek waar de herinneringen van Andrea aan haar thuisland tastbaar worden. In de fotoserie komt het verhaal van de Taman, wat vertaald kan worden als ‘paradijs’, samen met Djala’s eigen verhaal en haar zoektocht naar herkenning. Door gebruik te maken van eigen beeld en archiefbeelden heeft de fotografe het verleden met het heden weten te verbinden en laat ze zien hoe de herinneringen van generatie op generatie worden doorgegeven. Niet altijd door te praten, maar door te zijn, te ervaren en te voelen.

Te zien in het donker

De fotoserie van Djala Baar was eerder dit jaar te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Als vervolg is het werk tot en met 19 februari 2023 te zien zijn op de ramen van Taman Indonesia. Het dierenpark is nu gesloten, maar zodra het donker wordt zullen de ramen oplichten en is het werk te zien. Deze expositie is voor iedereen te zien aan de voorzijde van het gebouw. De webshop van Taman Indonesia is wel open.