Eerste Rietfestival: Kalenberg in greep klassieke muziek

Harpiste Lavinia Meijer

Harpiste Lavinia Meijer Foto: Stephan Vanfleteren

Het dorpje Kalenberg in de Weerribben leeft toe naar 15 juli, de dag van de eerste editie van het Rietfestival, een evenement van onwaarschijnlijke grootte voor zo’n kleine gemeenschap. Op allerlei podia in tuinen van bewoners en op verborgen plaatsen in het riet gaat klassieke muziek (vooral gespeeld op rietinstrumenten) het gekwaak van de kikkers en het getjilp van de vogels overstemmen.

Harpiste Lavinia Meijer treedt op, evenals vrouwenkamerkoor Hera (winnaar van het Vocaal Festival in Utrecht), het 14 mannen en vrouwen tellende Saxofoonorkest, het duo Dulfer en Witteveen, het Agathe strijkkwartet, het Spaanse CAIRE Reed Quintet en Black Pencil. (Zie voor het hele programma www.rietfestival.nl).

Het evenement is een initiatief van een groepje bewoners dat in de wintermaanden elkaar bij één van hen thuis treft om samen naar klassieke muziek te luisteren. Het leek hen een goed idee om ook iets te organiseren voor anderen. Het dorp en al die prachtige natuur er pal omheen lenen zich geweldig voor buitenoptredens. Extra leuk is dat je per boot naar de podia in het riet kunt. Daarnaast zijn er ook wandelconcerten in rustieke tuinen.

Allerlei logistieke puzzels zijn intussen opgelost. Ook het gewone toerisme moet op 15 juli kunnen doorgaan. Daarom parkeren bezoekers van het festival een eindje van het dorp vandaan. Wandelend of, voor wie minder goed ter been zijn per busje, gaan zij dan naar de verschillende podia.

De Kalenbergergracht is een belangrijke route voor de toeristische scheepvaart naar Friesland. Als om zeven uur ’s avonds de laatste boot is gepasseerd komt in de gracht een groot ponton te liggen voor het slotconcert. Ted van Tol, één van de initiatiefnemers: „Ik weet zeker dat het een geweldig succes wordt, tenzij we noodweer krijgen, dan is iedereen de klos. Maar ik reken op een zonnetje.”