David de (foto)Graaf exposeert op de Woldberg in Tuk’s T-huis

David de Graaf aan het werk. Foto: Marian de Graaf-Posthumus

In de maanden augustus tot en met november exposeert David de Graaf uit Wanneperveen een aantal van zijn foto’s in het Tuk’s T-huis op de Woldberg bij Steenwijk.

David de Graaf is 38 jaar oud en heeft het downsyndroom. Hij begon met fotografie toen zijn ouders hem voor zijn zeventiende verjaardag in 2001 een eenvoudige camera cadeau gaven. Een digitale camera – toen al – waarbij hij bij thuiskomen zelf de bestanden zo ‘in zijn computer kon prikken’. Het ging destijds nog niet om de foto’s als beeld, maar eerst vooral om het communicatie-aspect. Wat had de niet zo bijster vlot pratende David meegemaakt die dag? Van begin af aan heeft hij zo veel vastgelegd. ‘Voor mijn verslag’, zoals hij dat zelf vaak zegt. In de jaren die volgden stapte David over op steeds betere camera’s.

Weerfoto’s

Heel bijzonder was het moment dat weerman Peter Timofeeff voor het eerst een door hem gemaakte foto gebruikte in het RTL-Weerbericht van 16 juli 2003, ruim achttien jaar geleden dus. David zou daarna – met vaders hulp - nog velerlei foto’s insturen naar het weerbericht. In de loop der jaren en tot heel recent zijn hiervan heel wat in de uitzendingen gebruikt. Van het een kwam het ander. Zo deed David steeds meer ervaring op en maakte hij steeds meer foto’s die het vertonen buiten de familiekring waard waren. Veel meer als foto dan als ‘verslag’.

Intussen levert David al sedert september 2010 als gewaardeerde amateur regelmatig allerlei ‘lezersfoto’s’ aan bij de Opregte Steenwijker Courant en de Meppeler Courant. Dat is natuurlijk ook al heel bijzonder. De taferelen die hij vastlegt voor deze rubriek zijn allen gemaakt binnen het lezersgebied van deze kranten. Verder doet hij nu ook al evenveel zomers fotografisch verslag van de jaarlijkse Donderdag Meppeldagen. Zo ontstond ook een grootte voorraad ‘straatfotografie’.

Goede doel

David wil zijn in het Tuk’s T-huis geëxposeerde foto’s graag verkopen ten gunste van zijn favoriete goede doel, de Stichting Downsyndroom (SDS), met haar landelijk bureau in Meppel. Hij vraagt er minimaal 95 euro voor. Maar ook directe giften voor de SDS, bijvoorbeeld geïnspireerd door het werk van David of David zelf, zijn meer dan welkom.

De foto’s van David zijn te bewonderen tijdens de openingstijden van Tuk’s T-huis aan de Bergweg in Tuk: in augustus en september van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.30 uur, en per 1 oktober alleen op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur.

Nieuws

menu