Filmhuis met Buladó, een slavensage

De 11-jarige Kenza. Foto: Filmhuis Oldemarkt

Filmhuis Oldemarkt gaat weer van start, met films die inspireren en waar je over na wilt praten. Zoals Buladó, waarvoor regisseur Eché Janga zich baseerde op een slavensage. Hij wilde daarmee een ode brengen aan Curaçao en won er in 2020 een Gouden Kalf mee.

Buladó vertelt het verhaal van de 11-jarige Kenza die met vader, opa en zwerfhond bij een autosloperij woont. De mannen zijn elkaars tegenpolen: vader een rationele politieagent, terwijl opa zich het liefst, met een drankje, in de vroegere spirituele wereld van de eilanden begeeft. Tomboy Kenza beweegt zich, op het weergaloos in beeld gebrachte Curaçao, tussen de stemmen van de rede en van de wind. Verdriet, om verlies van dierbaren, opent haar de ogen voor de mystieke, troostende tradities van opa. De eigen weg die zij hierin moet zien te vinden wordt briljant vertolkt door de jonge Tiara Richards, mede dankzij de bijzondere chemie die op de set ontstond met Everon Jackson Hooi (GTST), die haar ‘Hollandse’ vader speelt.

Janga gebruikt de mythe om het te hebben over het najagen van vrijheid: „Iedereen vult ‘vrijheid’ anders in: voor sommigen is dat het kopen van een Porsche, voor deze personages is vrijheid het kiezen van je eigen dood of het opeisen van de liefde van je vader.”

Buladó is te zien op vrijdag 30 september in Filmhuis Oldemarkt, De Weeren 1, 8375 CD Oldemarkt. Aanvang film: 19.30 uur, toegang € 8,-, consumpties € 1,-, liefst pinnen, zaal open: 19.00 uur. Drankjes worden in de filmzaal geserveerd, vóór en ná de film. Meer info: www.filmhuisoldemarkt.nl . Opgave: Susanne Gabrieël: 06-23119492 of mail naar: filmhuisoldemarkt@hotmail.com .

Nieuws

Meest gelezen

menu