Fotografe Djala Baar vindt haar Indonesische roots in dierenpark Indonesia

Fotografe Djala Baar legde in dierenpark Taman Indonesia haar Indische roots vast. Foto: Aangeleverd

Met haar fotoserie ‘de kracht van het zwijgen’ heeft fotografe Djala Baar uit Emmen het verhaal van haar zoektocht naar haar Indische roots in beeld gebracht. Zij fotografeerde daarvoor in het dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote. Het werk laat zien hoe het heden met het verleden verbonden is en hoe de herinneringen aan de Indische geschiedenis bewaard blijven.

De fotoserie is het afstudeerproject van Djala Baar waarmee ze tot 17 september te zien is in De Loods 6 in Amsterdam. Zij is gekozen als een van de vier talenten van haar lichting en mag komend najaar exposeren in het Nederlands Fotomuseum.

Indische herinneringen doorgeven via fotografie

In juni 2022 is Djala Baar afgestudeerd aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Als documentaire-fotograaf brengt ze vanuit een persoonlijke connectie verschillende maatschappelijke thema’s in beeld. Haar afstudeerwerk bestaat dan ook uit een fotoserie waarin ze aan de hand van persoonlijke verhalen de invloed van de Indische geschiedenis laat zien.

Zwijgen

Als derde generatie Indo is Djala opgegroeid zonder veel te weten over haar Indische roots . Hierbij lijkt zwijgen een terugkerend thema in haar onderzoek te zijn. Voor deze fotoserie heeft Djala in het dierenpark Taman Indonesia gefotografeerd. Het park haar heeft laten zien dat er niet altijd gesproken hoeft te worden om te kunnen herinneren.

Eigen stukje Indonesië

In dit Indonesische dierenpark heeft Andrea Wareman, samen met haar man Henk en hun kinderen een eigen stukje Indonesië gecreëerd. Een plek waar de herinneringen van Andrea aan haar thuisland tastbaar worden. In de fotoserie komt het verhaal van de Taman, wat vertaald kan worden als ‘paradijs’, samen met Djala’s eigen verhaal en haar zoektocht naar herkenning. Door gebruik te maken van eigen beeld en archiefbeelden heeft de fotografe het verleden met het heden weten te verbinden en laat ze zien hoe de herinneringen van generatie op generatie worden doorgegeven. Niet altijd door te praten, maar door te zijn, te ervaren en te voelen.

De expositie van Djala Baar (djalabaar.nl) ‘De kracht van het zwijgen’ is tot 17 september te zien in Loods 6 in Amsterdam. In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam opent de expositie op 30 oktober. Wie het park zelf wil ervaren kan kaartjes bestellen via www.taman-indonesia.nl

Nieuws

menu