Italiaanse en Drentse kunst verenigd in één tentoonstelling

Het masker van Claudio Caporaso.

Het masker van Claudio Caporaso. Foto DSG

Het Drents Schildersgenootschap presenteert vanaf zaterdag 29 april de nieuwe expositie: ‘Dialoog tussen twee culturen: Italië en het Drents SchildersGenootschap. In de tentoonstelling zijn werken te zien van 13 Italiaanse schilders en 9 werken van Drentse schilders van het genootschap. De expositie is tot 1 juli te zien in de DSG galerie Vanderveen aan het Koopmansplein 16 te Assen.

Het doel van het project is om in Nederland te promoten hoe gevarieerd en kwalitatief hoogstaand de Italiaanse kunstscène is. Vijftien kunstenaars hebben zich bij het project aangesloten en in deze expositie laten dertien van hen enkele van hun werken zien. Hun biografieën zijn te vinden in een digitale catalogus. Landschappen en vrouwenportretten in verschillende technieken ( acryl, pastel, aquarel) en verschillende stijlen (realisme, impressionisme en expressionisme), maar ook conceptuele, abstracte, surrealistische en metafysische werken en symbolische beeldhouwwerken.

De 9 kunstenaars van het DSG geven mede door de variatie in technieken, thema’s en richtingen een goede doorsnee van wat er in Drenthe leeft op het terrein van de beeldende kunst. Het teruggrijpen op de traditie van de schilderkunst uit de Gouden Eeuw is net zo aanwezig als het nieuwe realisme, invloeden van het surrealisme, de conceptual art en het impressionisme. Ook de mens wordt vaak als thema gebruikt, in portretten, in poëtische en intieme situaties, maar ook in magische of bevreemdende ruimtelijke omgevingen, op idyllische plekken of in overvolle hallen. In de ruimtelijke werken tonen mens en dier op fascinerende wijze hun eigen aard.