Jan Krikke is het boegbeeld van Kunst in de Kop. 'Niemand is gebaat bij het uitvergroten van ellende'

Jan Krikke met de blikvanger 'Slag op het Wiede'. Foto: Arie van der Spek

Jan Krikke laat zich nog steeds uitdagen en inspireren. Elk project is een avontuur. Zijn zoektocht levert telkens weer prachtige schilderijen en beelden op. Voor Kunst in de Kop maakt hij een wel heel bijzonder kunstwerk.

Jan Krikke is de schilder van kleurrijke landschappen, vergezichten, rietgedekte boerderijen en bruggetjes. Ook zeilboten en punters komen steeds weer terug. ‘De slag op de Wiede’ is een drieluik dat straks de blikvanger van Kunst in de Kop zal zijn. Een groots, hoog en magistraal drieluik geschilderd op originele punterzeilen. Nieuw en toch onmiskenbaar zijn stijl. Je zou het ‘abstract realisme’ kunnen noemen: de vereenvoudigde werkelijkheid zonder te veel aan nuance te verliezen. Composities dus waarin door horizontale en verticale lijnen kleurrijke vlakken ontstaan. Zijn schilderijen maken indruk door de krachtige beelden, de nostalgische sfeer en de kleurenrijkdom. Je wordt er blij van. Diepere gedachten zijn niet nodig. Niet zo vreemd. Zijn blijmoedige en optimistische karakter zie je in zijn werk terug: „Niemand is gebaat bij het uitvergroten van ellende.” Zijn eigenlijke passie – ook al vindt hij dat zelf al snel te pretentieus – is om de wereld een beetje mooier maken.

Jan Krikke is een succesvolle kunstenaar en een sprankelende persoonlijkheid, bruisend van associaties en ideeën. Zijn hoge productiviteit moet worden genoemd, maar zeker ook de breedte van zijn oeuvre. Jan Krikke maakt indruk met zijn geschilderde drieluik. Maar zijn talent is breder dan het schilderen. Zijn ‘bronzen’ en zijn sculpturen van kunststof staan inmiddels overal. Zijn complete werk is zichtbaar in een prachtig boekwerk ‘Colorist tussen Reest en Wieden’, geschreven door Bé Doorten.

Droom waargemaakt

Jan Krikke heeft zijn droom waargemaakt: schilder worden in het decor dat hij wil schilderen, in Giethoorn dus. Per 1 september verlaat hij Giethoorn, maar niet onze gemeente. Hij vestigt zich in Dinxterveen. Ook daar komt een atelier. Leeftijd telt niet. Deze man heeft er zin in.

Kunst in de Kop is een expositie waar 13 regionale kunstenaars hun werk tonen en is geopend op zaterdag 10 september van 10.30 tot 15.30 uur en zondag 11 september van 12.30 tot 15.30 uur.

Nieuws

menu