Jubileumconcert COV Steenwijk: Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy

De COV.

De COV. Foto: René Wiegmink

Dit jaar viert de COV Steenwijk e.o. dat dit koor 75 jaar geleden werd opgericht. 75 jaar waarin uiteraard veel is gezongen, gerepeteerd, workshops gevolgd, concerten zijn gegeven, koorreizen en uitstapjes zijn gemaakt.

Maar waarin ook moeilijkere tijden overwonnen moesten worden, zoals de afgelopen jaren de corona-lockdowns, compleet met maandenlang online-koorrepetities en afgelaste concerten. Toch heeft het koor, in tegenstelling tot vele andere koren, nauwelijks aan ledental hoeven inboeten en dat heeft ongetwijfeld mede te maken met de sfeer en de saamhorigheid binnen het koor, dat momenteel uit 76 leden bestaat. Net als bij vele koren is er echter altijd plaats voor nieuwe leden, vooral tenoren en bassen. Het koor repeteert iedere maandagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur in de Kleine Kerk in de Vrouwenstraat te Steenwijk. Leden komen uit de wijde omtrek, wat bewijst dat het koor in een regionale behoefte voorziet bij muziekliefhebbers van jong tot oud.

Op 12 november om 15.00 uur voert het koor als jubileumconcert de Elias uit van Felix Mendelssohn Bartholdy, een meesterwerk van deze grootse dirigent, musicus op piano en orgel èn componist. Hij leefde van1809 tot 1847 en groeide op in Leipzig in een welgesteld gezin.

Bijbelverhaal

De Elias is gebaseerd op het bijbelverhaal over de profeet Elia en is een prachtig werk voor koor en orkest met veel meerstemmige koordelen en indrukwekkende solopartijen. Er is een vol jaar met veel ijver en plezier op het stuk gestudeerd, zowel op de repetitie-avonden als op een aantal koorstudiedagen. Er is ter gelegenheid van het jubileum ook extra uitgepakt voor de uitvoering.

Als solisten zijn namelijk aangetrokken sopraan Nicole Fiselier, alt Marie Anne Jacobs, tenor Peter Vos en bas Frans Fiselier. Het orkest is het Van Wassenaer Consort (28 leden) en de algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Rob Meijer.

Glossy

Ter ere van het jubileum heeft het koor een luxe programmablad/glossy gemaakt. Hierin staan bijdragen die duidelijk maken dat de COV een rijke historie heeft en een prettige sfeer biedt aan de leden, zodat iedereen zich daar thuis kan voelen. Bovendien bevat de glossy het programma van het concert met de volledige tekst van de Elias met vertaling.

Kaarten voor het concert kosten € 27,50 inclusief de glossy en koffie/thee. Jongeren betalen € 5-. De kaartverkoop loopt via Primera Steenwijks Boekhuys, boekhandel BarthinMeppel, de leden van het koor en via de website www.covsteenwijk.nl . Bovendien zijn kaarten verkrijgbaar bij de ingang van de Grote Kerk voor aanvang van het concert.