Kerstconcert Cantica Sacra vervult Grote Kerk met warmte

Het karakteristieke geluid is al vele jaren het paradepaardje van Cantica Sacra. Foto: Jan Vredenburg

De laatste keer dat Cantica Sacra een kerstconcert organiseerde, was corona voor velen vooral de naam van een goudkleurig Mexicaans biertje. Het laat wel zien dat er veel is veranderd sinds 2019. Ook de Grote Kerk ziet er drie jaar later flink anders uit met dank aan de ingrijpende verbouwing. Maar met een kerstconcert als vanouds bewijst het Steenwijker kamerkoor zaterdag 17 december 2022 dat er toch ook heel veel hetzelfde is gebleven.

Het warme geluid van Cantica Sacra bijvoorbeeld. Zeker in de beruchte donkere dagen voor kerstmis is het een troef die het koor nog steeds met succes kan uitspelen.

Het publiek in het afgeladen middenschip wordt getrakteerd op zeventien liederen met het kerstfeest in al haar facetten als thema, afgetopt met het kenmerkende Cantica-sausje. Het levert een fraaie mix op tussen eikenhouten kerstklassiekers en meer vernieuwend materiaal. Een mooi voorbeeld van dit laatste is het openingsnummer, het O Lux Beata Trinitas van koorfavoriet Ola Gjeilo. Het zet direct de toon, zeker omdat het direct wordt gevolgd door de Angel’s Carol van John Rutter. Zodra de eerste regel zich een weg door de kerk baant ( ‘Have you heard the sound of the angel voices’ ) horen diverse trouwe bezoekers het al: dit is een echte kerst-met-Cantica-klassieker. Prettig ook dat dit feest van herkenning nog even sprankelend klinkt als pakweg twintig jaar geleden.

Complimenten

Het verwarmingssysteem van de Grote Kerk functioneert ook op een ijzige decemberavond prima, maar na deze opening kan deze direct een paar graden worden teruggedraaid. Het koor doet namelijk de rest. Het karakteristieke geluid is al vele jaren het paradepaardje van Cantica Sacra. Dat ze dit nog altijd vol weten te houden verdient lof. De complimenten daarvoor mogen naar de bevlogen dirigente Claartje van Dokkum, maar zeker ook naar de koorleden zelf, die er ook in dit concert niet voor terugdeinzen om soms eens ander muzikaal pad te bewandelen.

Vrolijke hoogtepunten

Enkele vrolijke hoogtepunten zijn het gezellige Fum, Fum, Fum , de verfrissende Sparrows’ Carol van Bob Chilcott en A Jolly Merry Christmas . In deze medley van John Leavitt wordt het misschien wel iets te kitscherig, maar het is juist die verscheidenheid in liederen die het tot een leuk geheel maakt. Daardoor komt de daaropvolgende afsluiter, Stille Nacht , een ultieme kerstklassieker, misschien wel nog beter tot zijn recht. Het applaus waarmee de avond eindigt symboliseert één gedachte: het is te hopen dat we niet nog eens 1099 dagen hoeven te wachten op het volgende kerstconcert van Cantica Sacra.

Nieuws

menu